„Uleiul de cocos face parte dintre grăsimile bogate în acizi grași saturați, recomandările indicând faptul că ar trebui să avem un aport zilnic maxim de 30 % grăsimi din aportul caloric zilnic total, din care 1/3 grăsimi saturate și 2/3 grăsimi mono și polinesaturate.
Uleiul de cocos are o serie de proprietăți care îl fac să fie considerat un super-aliment (in special în rândul populației americane, pe meleagurile noastre fiind mai puțin cunoscut)”, precizează medicul specialist în diabet și nutriție Luminița Florea de la clinica ProVita.
1. Introdus în dietă în mod constant, uleiul de cocos reglează toleranța la glucoză și duce la scăderea nivelului colesterolului, inhibă senzația de foame și oferă energie.
2. Are un punct termic ridicat (rezistă până la peste 200 grade C) și din acest motiv este foarte bun pentru gătit, fără să se oxideze și să genereze produși toxici nocivi prin încălzire-prăjire.
3. Are proprietăți antibacteriene, fiind indicat în tratamente medicale și cosmetice, în diverse afecțuni cutanate – acnee, herpes, dar și pentru întreținere cosmetică.
4. Se folosește în cadrul igienei dentare, reducând formarea tartrului și apariția aftelor bucale.
5. Are efecte antiinflamatorii, emulsionante și nutritive, fiind folosit în compoziția cremelor și emulsiilor terapeutice.
6. Are efecte pro-imunitate care se datorează conținutului uleiului de cocos, acidul lauric (regăsit și în laptele matern).
7. Este folosit în tratamentul topic al arsurilor, ușoare sau medii, inclusiv cele solare, cu efect de calmare (analgezic) și vindecare (keratinizant).
8. Este adoptat de către sportivii de performanță pentru aportul energetic mare și susținerea în cadrul efortului fizic intens.