„Ghimbirul (cunoscut și ca piperul alb) este numele unei plante aromatice bogate în uleiuri eterice, deosebit de prețuită în bucătăriile orientale din India, Malaezia, Nepal, Bangladesh. În Canada, Australia, Jamaica, Kenya se consumă o așa-zisă „bere” din ghimbir (ginger beer) care de fapt este o băutură non-alcoolică, răcoritoare. Substanțele active importante pe care le conține ghimbirul sunt compuși specifici numiți gingeroli (fenoli, ulei volatile), efectele lor acoperind un spectru larg de afecțiuni sau probleme de sănătate”, spune medicul specialist în diabet și nutriție Luminița Florea, de la clinica ProVita, pentru Gândul.
1. În răceală, ceaiul de ghimbir este un calmant ideal pentru inflamația gâtului, răgușeală și febră. Acționează asupra plămânilor, ajută la eliminarea mucozităților, are efect decongestionant respirator.
2. De asemenea, sub formă de ceai, are efecte remarcabile în tratarea edemelor.
3. Indigestia poate fi tratată cu ghimbir proaspăt. Este calmant pentru durerile abdominale, ajută la ușurarea digestiei, elimină gazele, are efecte antiemetice (înlătură senzația de vomă).
4. Ghimbirul este folosit ca antidot în caz de rău de mare, dar și pentru pentru combaterea răului de altitudine, de mașină, de mișcare de rotație.
5. Efecte antialergice – tratează bronșita și astmul bronșic (folosit ca adjuvant al tratamentelor medicamentoase clasice, sub formă de tinctură de ghimbir).
6. Acționează la nivel neurologic, înlătură durerile de cap de natură nevralgică și spastică.
7. Este folosit pentru înlăturarea grețurilor și a stării de vomă la femeile însărcinate.
8. Fiind bogat în magneziu, fosfor și aminoacizi, ghimbirul este omniprezent în industria dermatocosmetică, în cremele revitalizante pentru față, în loțiunile pentru tratamentul alopeciilor, component al parfumurilor .