Prima pagină » Magazin » A fost descoperit al șaselea gust, pe lângă dulce, sărat, acru, amar și umami

A fost descoperit al șaselea gust, pe lângă dulce, sărat, acru, amar și umami

A fost descoperit al șaselea gust, pe lângă dulce, sărat, acru, amar și umami
Gustul de grăsime este unic și ar trebui să fie considerat ca al șaselea gust de bază alături de celelalte cinci cunoscute - dulce, acru, amar, sărat și umami - este concluzia cercetătorilor americani de la Universitatea Purdue (Indiana) care au publicat un studiu în revista britanică 'Chemical Sense", citat de agenția France Presse.

O sută de persoane au fost implicate în acest studiu, ei afirmând că acest gust este unic și diferit de cel al altor eșantioane testate.

A fost descoperit al șaselea gust, pe lângă dulce, sărat, acru, amar și umami

Gustul de grăsime este unic și ar trebui să fie considerat ca al șaselea gust de bază alături de celelalte cinci cunoscute. Această savoare ar trebui să fie denumită „oleogustus” de la cuvântul latinesc „oleo”, care înseamnă gras și gustos, au explicat oamenii de știință americani.

„Cele mai multe dintre grăsimile pe care le mâncam sunt sub formă de trigliceride, molecule formate din acid gras”, a explicat Richard Mattes, profesor de științe ale nutriției la Universitatea Purdue și autor principal al acestei lucrări.

„Trigliceridele oferă o textură plăcută alimentelor, cum este mai ales onctuozitatea, dar nu sunt cu adevărat stimulente gustative”, a spus el într-o declarație.

Într-o încercare de a identifica aroma unică a acestor acizi grași, cercetătorii au făcut apel la o sută de persoane care au fost rugate să clasifice acest gust, comparativ cu gusturile de bază.

Cu toții au simțit că gustul de grăsime a fost unic și diferit de cel al altor eșantioane testate, unele caracterizate drept amare, iritante sau neplăcute.

„Gustul însuși al acestor acizi grași nu este plăcut și atunci când concentrația lor este mare în alimente există un fenomen de respingere de către persoana care le consumă ca și cum mâncarea ar fi râncedă”, a relevat profesorul Mattes care studiază mecanismele și funcțiile gustului.

Însă în doze mici, gustul acestor acizi grași poate îmbunătăți aroma așa cum substanțele amare pot da o notă deosebită vinului, cafelei sau ciocolatei.

Descoperirea gustului unic al acizilor grași ar putea ajuta industria alimentară să producă substituenți ai acestor substanțe. Până acum, astfel de sustituenți au reprodus numai structura grasă, nu însă și aroma, au explicat cercetătorii, scrie Agerpres.

Recomandarea video

Mediafax
Fii atent la postura în care dormi: ce sunt ridurile de somn și cum să previi acest semn de îmbătrânire prematură
Digi24
Șeful diplomației maghiare lansează avertismente similare cu cele ale Kremlinului: liderii UE împing Europa spre un război cu Rusia
Cancan.ro
Cuplul finalului de an în România! Vedeta Antena 1 l-a cuplat, fără să-i pese că e ÎNSURAT
Prosport.ro
Mesajul transmis de Sorana Cîrstea după ce a mers cu fiul lui Ion Țiriac în cea mai scumpă stațiune din Elveția
Adevarul
Țările din Vest unde românii ezită să se întoarcă: „Cei mai mulți sunt nostalgici. Vorbesc numai despre pământul matern”
Mediafax
Remediul natural care ajută la scurtarea duratei răcelilor și gripei, potrivit experților de la Harvard
Click
Irinel Columbeanu s-a botezat, înainte de Sărbători. Fostul milionar și-a schimbat religia la 68 de ani: „E cea mai importantă decizie din viața lui”
Digi24
Rodica Stănoiu a fost deshumată. Trupul fostei ministru al Justiției urmează să fie dus la INML la cerea procurorilor
Cancan.ro
9 zile consecutive de ninsoare în România, potrivit meteorologilor Accuweather. Care sunt orașele vizate
Ce se întâmplă doctore
Gina Pistol a lăsat totul la vedere! Cât de bine arată la 45 de ani! Fanii au rămas uimiți
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Decembrie: Începe o nouă sesiune Rabla 2025. Câți bani primești pentru o mașină nouă
Descopera.ro
O planetă ciudată i-a lăsat fără cuvinte pe astronomi
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. – Iubi, tu mă mai iubesti? – Da, cum să nu, draga mea!
Descopera.ro
Han van Meegeren și operele lui Vermeer. Maestrul falsificator care i-a păcălit pe naziști