Bucătarul francez, Joël Robuchon a fost inițiatorul „noii bucătării/ nouvelle cuisine”, fiind desemnat chef-ul secolului, de ghidul Gault et Millau. Alături de Paul Bocuse, el este considerat unul dintre cei mai mari bucătari ai planetei alături și a fost distins cu cele mai importante premii din istoria artei culinare.Celebru pentru mai multe preparate, printre care și o nouă versiune a banalului piure de cartofi, Robuchon deținea mai multe restaurante, în orașe precum Paris, Monaco, Hong Kong, Las Vegas, Tokyo și Bangkok, recompensate, în total, până în anul 2016, cu 32 de stele Michelin, un record în domeniu.
Iată rețeta inedită de piure de cartofi, marca Robuchon.
Bucătarul cu 32 stele Michelin și-a descoperit vocația pentru gastronomie, la 12 ani, în timp ce gătea în bucătăriile seminarului catolic de la Mauléon. La 15 ani și-a început ucenicia de patiser în Relais din Poitiers, pe lângă chef Robert Auton. La vârsta de 28 de ani a devenit chef al hotelului Concorde Lafayette, iar doi ani mai târziu a fost numit cel mai bun lucrătordin Franța. La 32 de ani a devenit chef al unui important hotel din Paris, unde a primit primele două stele Michelin, iar la 35 de ani și-a deschis propriul restaurant în capitala Franței.
Robuchon a fost și mentorul bucătarului-star Ramsay Gordon despre care a mărturisit că a fost singurul om în care a aruncat o farfurie. „Îmi amintesc că era o farfurie cu ravioli. Nu o preparase corespunzător. I-am atras atenția și a reacționat într-o manieră foarte arogantă. Deși este foarte talentat, a fost întotdeauna un om dificil. Obișnuia să-și arunce tigaia pe aragaz și amenința că demisionează, reprosându-mi că sunt prea pretențios. În una dintre aceste ocazii, m-am enervat atât de tare încât am aruncat cu farfuria în el”, povestea în 2013 pentru The Telegraph.
A publicat mai multe cărți de bucate, a prezidat comitetul de specialiști care s-a ocupat de actuala ediție a Larousse Gastronomique și a găzduit mai multe emisiuni de televiziune de succes.
„Joël Robuchon, chef vizionar și deținătorul celor mai multe stele din lume, ne-a părăsit astăzi. De la Paris, până în Shangai, învățăturile sale din arta gastronomiei vor continua să inspire noile generații de bucătari,” a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt al guvernului, Benjamin Griveaux.
Joël Robuchon, chef visionnaire et le plus étoilé au monde nous quitte aujourd”hui. De Paris à Shanghai, son savoir-faire érigé en art a fait rayonner la gastronomie française et continuera d”inspirer la jeune génération de chefs. pic.twitter.com/0kWWjYUne7
— Benjamin Griveaux (@BGriveaux) August 6, 2018
De-a lungul carierei, a fost mentorul mai multor maeștri bucătari, printre care s-au numărat Gordon Ramsay, Eric Ripert și Michael Caines. Maestrul bucătar francez a primit, în 1990, titlul de „chef-ul secolului” din partea prestigiosului ghid gastronomic Gault et Millau.