A murit Paul Bocuse, „bucătarul secolului”. „Gastronomia franceză pierde o figură mitică, ce a transformat-o profund”

A murit Paul Bocuse, „bucătarul secolului. „Gastronomia franceză pierde o figură mitică, ce a transformat-o profund
Publicat: 21/01/2018, 15:42

Informația a fost făcută publică într-un comunicat de familia acestuia.

Paul Bocuse s-a născut în Collonges-au-Mont-d’Or, în apropiere de Lyon, pe 11 februarie 1926, într-o familie cu tradiție în domeniu, meseria de bucătar fiind practicată de strămoșii săi încă din 1765.

Ministrul francez de Interne, Gérard Collomb, fost primar al orașului Lyon, a anunțat inițial vestea morții lui Bocuse pe Twitter. „Domnul Paul era Franța. Simplitate și generozitate. Excelență și arta de a trăi. Papă al gastronomilor care ne-a părăsit. Sper ca maeștrii noștri bucătari, din Lyon și din cele patru colțuri ale lumii, să poată să cultive fructele pasiunii sale”, a scris Collomb.

Potrivit unei surse apropiate familiei, Paul Bocuse, care suferea de maladia Parkinson de mai mulți ani, „a murit în liniște”, în timp ce își făcea siesta matinală în camera în care s-a și născut, la han, Auberge du Pont de Collonges, care este, de fapt, un restaurant de lux întotdeauna plin, deținător de trei stele Michelin.

„Astăzi, gastronomia franceză pierde o figură mitică, ce a transformat-o profund. Maeștrii bucătari plâng în bucătăriile lor, la Élysée și peste tot în Franța. Dar își vor continua munca”, a spus și președintele francez Emmanuel Macron.

Intrat ucenic în celebrul restaurant al „mamei Brazier” (Eugénie Brazier, prima femeie bucătar care a câștigat trei stele Michelin, în 1933), din Lyon, deținător a trei stele Michelin, în 1946, Paul Bocuse s-a format și la școala lui Fernand Point, „mentorul său”.

Deținător a trei stele Michelin fără întrerupere din 1965, Paul Bocuse a transformat hanul familiei într-un templu al gastronomiei, devenind, de-a lungul anilor, patronul unei companii de succes, care administra mai multe restaurante.

A lucrat foarte mult și în străinătate, în Japonia, Brazilia, SUA, și a fost pentru mulți maeștri bucătari celebri un „tată spiritual”.

De asemenea, a lansat concursul Bocuse d’Or, în 1987, la Lyon, o competiție în care s-au afirmat mulți bucătari ce ulterior au devenit nume mari în domeniu. În mod neoficial, concursul Bocuse d’Or este considerat un campionat mondial al maeștrilor bucătari.

Specialiștii consideră că Paul Bocuse – ales de prestigiosul ghid gastronomic Gault & Millau, în 1989, „bucătarul secolului” – împreună cu Henri Gault și Christian Millau au lansat „nouvelle cuisine”, fiind la originea unui „big bang” în gastronomia franceză și mondială. Noua bucătărie franceză era mai puțin opulentă, cu preparate mai ușoare decât cele din bucătăria clasică, punând accentul pe ingrediente proaspete, de o înaltă calitate.

De-a lungul carierei, Bocuse a primit numeroase premii, printre care Legiunea de Onoare în rang de Comandor. De asemenea, The Culinary Institute of America i-a acordat titlul de „chef al secolului”, în 2011.

În 1975, Bocuse a creat supa cu trufe, pentru o cină prezidențială la palatul Elysée. De atunci, supa a fost servită în restaurantul lui Bocuse din Collonges-au-Mont-d’Or sub numele „Soupe VGE”, „VGE” fiind inițialele numelor fostului președinte francez Valéry Giscard d’Estaing.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce ar face Ungaria dacă ar fi atacată de Rusia. Răspunsul șocant dat de un...
Vedeta pe care fanii abia o mai recunosc. Ar fi ajuns așa din cauza fostei...
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
Femeia din Bacău aflată în comă, care și-a revenit brusc și a început să cânte....
Scene cumplite în pușcărie, după ce Gabriel de la "Puterea Dragostei" și-a înmormântat soția ucisă...
Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, consideră un păcat cununiile oficiate sâmbăta. „Cei care fac rămân mereu...
Vine iarna în București. Pe ce dată cade prima zăpadă în Capitală, potrivit meteorologilor Accuweather
O femeie din Bacău și-a revenit inexplicabil din comă și a început să cânte. Cum...
Noua prognoză a hidrologilor: Debitul Dunării la intrarea în ţară, în creştere. Ce debit va...
"I-a murit creierul" Cel mai monstruos culturist din lume a decedat. Ilia avea 36 de...
Cum a fost surprinsă Kate Middleton după terminarea ședințelor de chimioterapie. Fratele prințesei de Wales...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Luminile de zi sau faza scurta? Ce trebuie să aprinzi când circuli pe șoselele din...
Premierul Marii Britanii se va întâlni cu Ursula von der Leyen pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu...
Obiect CIUDAT, detectat pe radare în timp ce trecea pe lângă Pământ
A murit cea mai mare ACTRIȚĂ! Marea doamnă s-a stins chiar azi. Românii, în doliu
S-a rupt coaliția. Lovitura dată Ciucă l-a năucit pe Ciolacu
Moment emoționant pe scena iUmor. Cătălin Bordea: „Ăsta este un moment pentru care ești recunoscător...
"Ea era rece, moartă, iar el abia respira" Ana Maria a murit în beci, lângă...
Mihai Albu, despre discuțiile de după despărțirea de Iulia Albu. Designerul mărturisește că el a...
Cine este Ruxandra și cu ce se ocupă nora foștilor soți, Alin Oprea și Larisa...
BANCUL ZILEI. Bulă, în pat cu fata unui fermier din Vaslui: - Bulă, încetează sau...
O rocă bizară de pe Marte nu seamănă cu nimic văzut până acum pe Planeta...