Actrița Geraldine Chaplin va primi un premiu pentru întreaga carieră, la TIFF

Actrița Geraldine Chaplin va primi un premiu pentru întreaga carieră, la TIFF
Publicat: 14/05/2012, 15:08
Actualizat: 15/05/2012, 17:13

Actrița Geraldine Chaplin va fi celebrată la a unsprezecea ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), ea urmând să primească un premiu pentru întreaga carieră în cadrul festivalului care va avea loc, între 1 și 10 iunie, la Cluj-Napoca, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Conform unui comunicat de presă transmis, luni, de organizatorii TIFF, celebra actriță Geraldine Chaplin va primi „Premiul pentru întreaga carieră oferit unei personalități din cinematografia mondială”, la Gala de închidere a festivalului, din 9 iunie.

Spectatorii TIFF o vor vedea pe Geraldine Chaplin în câteva dintre filmele sale, inclusiv într-unul dintre cele mai recente, „Et si on vivait tous ensemble?” (regia Stéphane Robelin, 2011), în care apare alături de Jane Fonda și Pierre Richard.

Comedia are ca protagoniști cinci prieteni vechi care decid, atunci când unul dintre ei suferă un infarct, să se mute împreună, ca alternativă la azilul de bătrâni. Un student (Daniel Brühl) care face o cercetare despre populația îmbătrânită a Franței supraveghează „experimentul”. Filmul a avut premiera mondială anul trecut, la Festivalul Internațional de Film de la Locarno.

Geraldine Chaplin s-a născut în 31 iulie 1944, fiind al patrulea copil al lui Charlie Chaplin și primul dintre cei opt pe care legendarul actor i-a avut cu cea de-a patra soție, Oona O”Neill, fiica dramaturgului Eugene O”Neill. De-a lungul vieții, asemănarea izbitoare cu tatăl ei și numele Chaplin au atras o atenție considerabilă asupra sa.

Cel care a adus-o pentru prima dată în fața camerei de filmat, într-un rol minor din „Limelight” (1952), a fost chiar tatăl ei. De atunci, au trecut 60 de ani și peste 100 de filme.

„În tot acest timp, Geraldine Chaplin și-a construit propria identitate, diferită de a părintelui ei, și o carieră impresionantă. Aerul enigmatic și vulnerabil, privirea pătrunzătoare și forța interioară pe care o emană au propulsat-o în roluri dramatice de substanță, în filmele unor cineaști precum David Lean, Robert Altman, Pedro Almodovar, Carlos Saura, Claude Lelouch, Martin Scorsese, Alain Resnais, Jacques Rivette sau Franco Zeffirelli”, se arată în comunicat.

Geraldine Chaplin și-a petrecut doar primii opt ani din viață în orașul natal, Santa Monica (California), întrucât familia s-a mutat în Elveția. Visând să fie balerină, a studiat la Royal Ballet School din Londra, însă a realizat în câțiva ani că prestațiile ei sunt mediocre și că „nu poți fi mediocru când porți numele Chaplin”. Cealaltă opțiune era actoria – meseria în care numele i-ar fi deschis enorm de multe uși, ceea ce s-a și întâmplat, după cum povestește adeseori actrița în interviuri.

În 1965, apărea pe afiș lângă Jean-Paul Belmondo, în „Par un beau matin d’été” (regia Jaccques Deray), și alături de Omar Sharif în „Doctor Jivago” (regia David Lean). Ecranizarea după romanul lui Boris Pasternak i-a adus și prima nominalizare la Globurile de Aur din carieră.

În 1967, a început cea mai prolifică și interesantă perioadă din cariera actriței, marcată de întâlnirea cu regizorul spaniol Carlos Saura. Atunci a debutat relația lor și s-a lansat celebrul thriller psihologic „Peppermint Frappé” (Ursul de Argint la Festivalul de la Berlin), în care actrița este ținta obsesiei unui bărbat. Au urmat „Ana and the Wolves” (1973), „Cría cuervos” (Premiul Special al Juriului, Cannes, 1976), „Elisa, vida mía” (1977) sau „Mamá cumple cien años” (1979), filme care i-au consolidat reputația de actriță exigentă și de o profunzime rară.

Fluentă în spaniolă, franceză și engleză, Geraldine Chaplin s-a mișcat cu ușurință între cele trei cinematografii. În aceeași perioadă, impresionat de talentul ei, cineastul american Robert Altman i-a oferit un rol de reporter BBC în „Nashville” (1975), care i-a adus o nominalizare la Globul de Aur pentru Cea mai bună actriță în rol secundar, a distribuit-o apoi în „Buffalo Bill and the Indians” (1976) și „A Wedding” (1978), iar ca producător – în „Welcome to L.A.” (nominalizare la BAFTA, 1976) sau „Remember my Name” (1978), ambele regizate de Alan Rudolph.

Cu rolul soției criminale din „Remember My Name”, Chaplin a primit elogii în presă, partener de platou fiindu-i Anthony Perkins.

Filmografia ei cuprinde roluri remarcabile și în „L’amour par terre” (regia Jacques Rivette), „La vie est un roman” (regia Alain Resnais), „The Age of Innocence” (regia Martin Scorsese), „Jane Eyre” (regia Franco Zeffirelli), „Hable con ella” (regia Pedro Almodovar), „En la ciudad sin límites” (regia Antonio Hernández) – premiul Goya pentru Cea mai bună actriță în rol secundar – sau filmul horror „El Orfanato” (regia Juan Antonio Bayona).

În 1992, a fost pusă în ipostaza inedită de a o juca pe bunica sa, Hannah Chaplin, în filmul biografic despre tatăl ei, Chaplin, regizat de Richard Attenborough, iar interpretarea i-a adus încă o nominalizare la premiile Globul de Aur.

Cea de-a unsprezecea ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) va avea loc în perioada 1-10 iunie, la Cluj-Napoca, și între 13 și 17 iunie, la Sibiu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
E interzis să faci asta în lift. Lista e lungă. Amenzi pentru românii de la...
Istoria alegerilor prezidențiale. Care a fost soarta perdanților din turul doi
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Cât de sângeros a fost în realitate Ivan cel Groaznic, diplomatul de geniu divinizat de...