Adevăratul efect al cartofilor prăjiți asupra organismului

Publicat: 30 09. 2013, 17:26
Actualizat: 09 05. 2019, 15:26

Indiferent de regimul pe care îl urmezi o regulă esențială este să nu mănânci cartofi prăjiți. Prăjelile sunt considerate, în general, cele mai dăunătoare preparate.

Acestea sunt considerate principalul motiv pentru predispoziția la obezitate, atacuri de cord și diabet, notează revista TIME. Un studiu recent al savanților spanioli arată că prăjelile nu ar merita reputația de cele mai dăunătoare preparate.

Cercetarea, efectuată pe mai mult de 40.000 de adulți, arată că persoanele care obișnuiau să mănânce alimente prăjite nu prezentau un risc mai mare de a suferi de boli de inimă sau de a se confrunta cu o moarte prematură, spre deosebire de cele care nu aveau aceste obiceiuri culinare.

Faptul că alimentele prăjite nu sunt atât de dăunătoare organismului a fost demonstrat și de o altă cercetare care a fost realizată în rândul femeilor obeze. Datele acestui studiu arată că aceste preparate au un efect benefic asupra insulinei.

O explicație posibilă a acestei inconsistențe a rezultatelor este că studiile au variat în ceea ce privește tipurile de ulei și grăsimi folosite la prajit, mai notează TIME.

Participanții la studiul spaniol au utilizat, în principiu, ulei de măsline și de floarea soarelui, iar cei care au demonstrat apariția unui beneficiu au consumat mâncare bogată în ulei de măsline extra-virgin.