1. Pierderea în greutate: O echipă de la Universitatea din Washington a realizat un studiu pentru a vedea cât de mult pierde în greutate o persoană care trece de la dieta omnivoră la cea vegetariană. Rezultatele au arătat că oamenii care au eliminat carnea din alimentația lor zilnică au pierdut în jur de 4 kilograme, fără alte eforturi cum ar fi monitorizarea consumului de calorii sau începerea antrenamentului fizic. Medicii avertizează însă că scăderea în greutate prin eliminarea cărnii nu este sănătoasă.
2. Modificarea florei bacteriene intestinale: Toate alimentele pe care le consumăm influențează sistemul nostru digestiv. Un studiu publicat în anul 2014 care a comparat bacteriile intestinale ale oamenilor omnivori cu cele ale vegetarienilor. Cele mai multe diferențe s-au găsit între omnivori și vegani, aceia care nu mănâncă nici măcar un produs de origine animală. Cercetătorii au arătat că în intestinul veganilor se găsesc mai multe bacterii benefice decât în cazul celor care consumă carne sau al vegetarienilor.
3. Vegetarienii pot dezvolta un deficit de nutrienți: O dietă vegetariană sau vegană echilibrată poate aduce necesarul de nutrienți în organism, însă este greu ca persoana respectivă să asimileze fier, vitamina D sau vitamina B12, care se găsesc în carne. Eliminarea cărnii trebuie să fie suplimentată de un consum mai mare de fasole și linte, nuci, fructe, legume de culoare verde închis, cereale integrale și cereale îmbunătățite cu fier.
Vegetarienii pot lua necesarul de vitamina B12 din cerealele fortifiate și din produsele din soia, iar vitamina D se găsește în ouă, grăsimi vegetale și unele tipuri de lapte.
4. Dietele vegetariene pot scădea riscul de dezvoltare a cancerului: Unul dintre cele mai recente rapoarte ale Organizației Mondiale a Sănătății a catalogat carnea procesată drept produs cancerigen, astfel că produse precum salamul sau baconul au intrat pe această listă neagră. Potrivit rezultatelor studiului OMS, o porție de 50 de grame de carne procesată crește cu 18% riscul de dezvoltare a cancerului intestinal.
5. De asemenea, vegetarienii au un risc mai scăzut de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare: Carnea roșie sporește riscul de dezvoltare a bolilor de inimă, potrivit cercetărilor oamenilor de știință. Anumiți nutrienți care se găsesc în carne sunt de vină pentru apariția bolilor cardiovasculare.