Familia Feliciei Tulai, originară din comuna clujeană Luna, produce ulei presat la rece încă din 1998. În 2011, Felicia, care lucrase timp de șapte ani în domeniul leasingului, a decis să se alăture afacerii de familie. „A fost anul în care m-am decis să îmi dau mie un an pentru a vedea dacă pot să creez un brand din munca părințiilor mei”, spune Felicia, într-un interviu pentru digi24.ro.
Înainte ca Felicia să intre în afacere, tatăl ei vindea uleiul presat la rece numai vecinilor și prietenilor. Acum, garajul a fost transformat în depozit, familia a început să producă și alte tipuri de ulei presat la rece, iar produsele sunt prezente în mai multe magazine (în special magazine bio) din țară.
În acest an, uleiul Luna Solai a primit premiul „Superior Taste Award” cu o stea din aur din partea Institutului de Calitate și Gust de la Bruxelles.
Uleiul produs de familia clujeană se găsește acum în magazine din nouă județe ale țării, plus municipiul București. Sunt obținute, prin presare la rece, uleiuri de floarea soarelui, dovleac, in, nucă, rapiță și cânepă. Potrivit digi24.ro, uleiurile produse în comuna situată la 50 de kilometri de Cluj-Napoca vor fi prezente și pe rafturile unor supermarketuri din Capitală.
Uleiul presat la rece este un produs obținut prin zdrobirea semințelor oleaginoase și presarea lor fără să fie supuse unor procese termice. Folosirea căldurii la fabricarea uleiului sporește cantitatea de produs obținută, însă reduce cantitatea de vitamine, minerale și substanțe nutritive, modifică aroma naturală, calitatea lor și aduce modificări organoleptice. Tehnologia aplicată ajută la păstrarea gustului natural, specific semințelor, și permite extragerea într-o proporție mai mare a nutrienților, antioxidanților, vitaminelor, mineralelor, comparativ cu celelalte procedee.