Alimentul care costă doar 40 de bani în România, dar care are 5 proprietăți miraculoase pentru sănătate
Sfecla roșie este cunoscută pentru proprietățile sale benefice pentru organism, nu numai în sezonul rece, dacă este consumată cu moderație, în cure decise împreună cu un specialist.
Sunt legende în care sfecla roșie este supranumită „alimentul minune”, datorită proprietăților vindecătoare miraculoase în tratarea bolilor de sânge, a celor hepatice și chiar în cazul tumorilor.
Un kilogram de sfeclă roșie costă în prezent cam doi lei, iar o bucată cântărește aproximativ 200 de grame, deci cu 40 de bani poți obține multe beneficii pentru sănătate.
Sfecla roșie poate cumpărată ușor și consumată pe tot parcursul anului, inclusiv în sezonul rece, atât în stare crudă, cât și preparată, și reprezintă un supliment nutritiv miraculos pentru organism, potrivit Medcenter.
Dacă este fiartă însă, arată cercetările științifice, sfecla roșie pierde mare parte din proprietățile nutritive și curative pentru care este indicat să o consumăm.
Totuși, prin metabolizarea sfeclei roșii consumată crudă, rezultă concentrații puternice ale substanțelor din care aceasta este alcătuită și de aceea, se recomandă consumul în cantități limitate.
Proprietățile benefice ale sfeclei roșii
- Consumată moderat, sfecla rosie protejeaza ficatul si previne cancerul.
- Conține un complex de antioxidanți, vitamine și minerale esențiale pentru echilibrul organismului nostru: vitamina A, B și C, calciu, magneziu, potasiu, fier, fosfor, iod, mangan, fier și sulf.
- Betacianina din componența legumei previne și chiar tratează cancerul, una dintre cele mai temute afecțiuni.
- Protejează ficatul și contribuie la regenerarea acestuia, chiar și în cazul hepatitelor.
- Aminoacizii din sfecla roșie dețin un rol important pentru dezvoltarea și menținerea țesutului muscular.
- Contribuie la buna funcționare a miocardului, țesutul muscular al inimii.
- Betadina, care are efect relaxant, ajută la vindecarea depresiei.
- Scade tensiunea arterială și este indicată pentru tratarea bolilor cardiovasculare, prevenind chiar și atacurile de cord sau angina pectorală.
- Menține buna funcționare a sistemului sanguin, preîntâmpină depunerea colesterolului pe pereții vaselor de sânge și previne formarea cheagurilor.
- Contribuie la stabilizarea nivelului glicemiei, în cazul diabetului de tip I sau II.
- Iodul din componență sfeclei are un efect benefic pentru funcționarea glandei tiroide.
- Are efect diuretic, reușind să combată boli renale precum infecțiile sau calculii renali.
- Este indicată persoanelor anemice, datorită substanțelor pe care le conține: fierul, magneziul și vitaminele contribuie la formarea globulelor roșii.
Potrivit sursei citate, curele cu sfecăa rosie pot fi urmate între 2 săptămâni și maximum două luni, doar la recomandarea medicului, pentru că, ăn unele cazuri, consumul exagerat de sfeclă roșie ar putea cauza apariția unor stări de greață.
Specialiștii recomandă să includem în alimentația zilnică 100-150 de grame de sfeclă roșie crudă.