Alimentul care este mai nociv pentru ficat decât alcoolul.Ce trebuie să faci ca să eviți problemele
„Ficatul este cel mai mare organ din corpul uman, iar una dintre multiplele sale funcții este de a transforma nutrienții în resurse de energie. Mai mult, ficatul are și un rol important în detoxifiere, curățarea sângelui de toxine, metale grele, viruși, paraziți etc.
Există persoane care necesită o atenție specială și un control minuțios hepatic:
– Consumatorii de alcool;
– Femeile care iau anticoncepționale;
– Bolnavii care au avut hepatită sau icter de altă cauză,
– Pacienții cu diabet zaharat;
– Pacienții obezi;
– Pacienții cu colesterol crescut;
– Persoanele care lucrează în mediu toxic sau care consumă substanțe toxice (inclusiv ciuperci, etnobotanice, droguri);
„Alcoolul este unul dintre factorii care daunează metabolismului ficatului. Cu toate astea, zahărul rafinat este considerat mai nociv pentru ficat decât alcoolul (ficatul sintetizează mai greu o băutură carbogazoasă decât o bere).
De asemenea, grăsimile trans – cele utilizate în industria alimentară pentru a prelungi perioada de valabilitate a unui produs (pe eticheta produsului scrie „hidrogenat”, „trans” și „parțial hidrogenat”) – pot favoriza apariția unor dezechilibre ale metabolismului hepatic dacă sunt consumate pe termen lung”, subliniază medicul pentru Gândul.
În plus, funcțiile hepatice mai pot fi afectate de fumat, stres și lipsa odihnei.
Ne putem confrunta cu o boală de ficat atunci când avem una dintre următoarele simptome:
– Stare inexplicabilă de oboseală;
– Somnolență exagerată;
– Variații ale poftei de mâncare;
– Colorația galbenă a tegumentelor și mucoaselor;
– Senzație de greutate (presiune) în partea dreaptă, sub coaste;
– Stare de greață, vomă, apar de obicei la debutul unei boli de ficat;
– Sângerarea gingiilor, sângerări nazale (epistaxis) – în cazul hepatitelor cronice;
– Umflarea abdomenului;
– Constipația cronică, asociată cu cu balonarea
– Senzație de acru sau de amar în gură;
– Limba uscată;
– Uneori ușoare stări febrile;
– Umflarea picioarelor (edeme);
– Simptome de depresie.
„Aceste simptome sunt nespecifice, pot fi prezente și la oamenii sănătoși sau la cei care suferă de alte afecțiuni. În consecință, o boală hepatică, în stadiu precoce, este greu de diagnosticat, de aceea sunt necesare evaluari periodice ale analizelor. Pentru că problemele ficatului pot afecta întregul metabolism, controlul medical este absolut necesar, chiar dacă pacientul urmează un regim alimentar strict.
Ficatul produce unele substanțe (albumina, aminoacizi, protrombina, fibrinogenul, colesterolul, bilirubina etc), inactivează alte substanțe (amoniul, uree etc), iar prin distrugerea celulelor hepatice rezultă alte substanțe care cresc în sange (transaminazele, fosfataza alcalină, GGT etc)”, declară medicul Alina Teodoru pentru Gândul.
Analizele de sânge recomandate în evaluarea funcției hepatice:
– Hemograma/ AST/ ALT/ Bilirubina/ Protrombina/ GGT/Colesterolul/ Albuminemia/ Fibrinogenul/ Fosfataza alcalină/ Analize virusologice (AgHBs, Ac HCV, DNA-VHB, RNA-VHC etc.)/ Analize imunologice/ Ecografie abdomen superior/ Examenul CT și RMN/ Fibrotestul/ Fibroscanul/ Biopsia hepatică, care permite evaluarea structurii ficatului.
„Regimul alimentar nu vindecă boala de ficat (cu excepția hepatitei alcoolice), dar este important deoarece prin respectarea lui nu se suprasolicită detoxifierea ficatului. Dieta în bolile de ficat este diferențiată în funcție de boală și bolnav. Astfel, la persoanele diagnosticate cu ciroză regimul este mai restrictiv, în timp ce la hepatita cronică este mai lejer”, precizează medicul Alina Teodoru, de la clinica ProVita, pentru Gândul.
Alimente permise în bolile hepatice:
– Ciorbe și supe din carne de pui, vită, supe de legume, de ovaz, de orez, de griș, de găluști;
– Sote-uri și piureuri de legume – morcovi, dovlecei, gulii, conopidă, spanac, salată verde, sfeclă, roșii, sub formă de salate sau pregătite făra ceapă rântașuri sau ulei;
– Cartofi natur, piure, copți în coajă cu brânză de vacă;
– Carne friptă: pui, vită, curcan, carne slabă, fără piele și grăsime;
– Pește slab alb (șalău, știucă) fiert/ rasol;
– Grasimi: unt, ulei de masline neprăjit;
– Ouă fierte moi (2 ouă/ săptămână);
– Sosuri fără grăsime;
– Lapte și lactate slabe;
– Paste făinoase de orice fel;
– Pâine veche de o zi, mămăligă;
– Dulciuri și prăjituri: pregatite cu puține ouă și foarte puțină grăsime, prajituri uscate, biscuiți simpli, tarte cu fructe, placintă cu mere sau brânză dulce, miere;
– Fructe crude, coapte la cuptor, compoturi;
– Băuturi: apa plată, sucuri și siropuri de fructe sau legume;
– Condimente: pătrunjel, mărar, leuștean, dafin, țelină;
– Sare în cantitate normală, dar atentie la cei cu ciroza;
Alimente interzise în bolile de ficat
– Alcool sub orice formă (bere, vin, tuica etc.);
– Băuturi dulci indiferent de tip (pot da steatoză, încărcare grasă a ficatului, ce agravează o boală deja existentă);
– Ceaiuri neindicate de medic (există hepatită dată de ceaiuri);
Alimente de evitat:
– Supe grase de porc, rață, gâscă;
– Ciorba de burtă, fasole, porc cu afumătură;
– Legumele precum fasole și mazare uscată, varză, vinete, ardei iute, ciuperci, ridichi, ceapă, usturoi, țelina, praz sau muraturi;
– Carnea de porc, rața, gâsca, vânatul, carnea prajită sau afumată, mezelurile, organele;
– Pește gras sau afumat, conserve de pește, fructe de mare;
– Grasimi: untură, slanină
– Omleta, ochiuri prăjite, maioneză;
– Lapte și lactate grase;
– Pâine caldă, pâine neagră, biscuiți preparați cu grăsime sau cacao;
– Dulciuri și prăjituri: cele care conțin creme grase, ouă, cacao, frișcă/ grasime, tort, înghețată, ciocolată;
– Nuci, alune, migdale, măsline sărate;
– Condimente: piper, hrean, boia, dafin, muștar, oțet;
– Băuturi: cafea, băuturi gazoase;
Alimente benefice pentru ficat:
1. Verdețurile – de toate felurile, sub formă de salată sau sucuri de legume (1 pahar/ zi)
2. Sfecla roșie – bogată în flavonoizi, poate fi consumată crudă în salate, sau ca suc diluat cu apă;
3. Grapefruitul – are conținut bogat de vitamina C, se poate consuma ca suc proaspăt;
4. Turmericul – este un condiment cu proprietăți anticancerigene și antiinflamatorii, un puternic antioxidant. Astfel, accelerează procesul de detoxifiere, stimuland funcțiile vezicii biliare (fierea).
5. Armurariu – silimarina
6. Spirulina
7. Hidratarea este foarte importantă, nu uitați să beți doi litri de apă pe zi, eventual cu puțină lămâie. Sunt recomandate și ceaiurile de tei, mușețel sau mentă, care ajută la detoxifierea rapidă și eficientă a organismului.