Într-un studiu efectuat de cercetătorii spanioli, 54 de persoane cu prediabet, cunoscut și sub numele de diabet borderline, au urmat o dietă mediteraneană timp de opt luni.
Participanții la studiu au consumat aceeași cantitate de calorii pe perioada cercetării, dar, timp de patru luni, au consumat și 57 de grame de fistic pe zi.
Greutatea acestora nu s-a schimbat, însă rezultatele testelor de sânge au arătat o shimbare înainte și după consumul de fistic.
Cel mai important, nivelurile de zahăr și de insulină au scăzut – acesta fiind un indiciu că organismul procesa mai ușor zahărul din alimente.
Cel mai probabil, nutrienții sănătoși din fistic – inclusiv grăsimile nesaturate, fibrele, antioxidanții și carotenoizii – se combină pentru a ajuta organismul să metabolizeze zahărul, a explicat cercetătoarea Mònica Bulló, de la Universitatea Rovira i Virgili din Spania.
„Recomand consumul de alune și nuci, în general, și de fistic, în special. Cel mai bine ar fi să includeți un pumn de alune și nuci în alimentație – poate nu în fiecare zi, dar ori de câte ori aveți ocazia”, a spus Mònica Bulló.
Totodată, „cel mai bun mod de a reduce riscul de diabet de tip 2 este menținerea unei greutăți optime adoptând o dietă sănătoasă și echilibrată și prin exerciții fizice regulate”, a adăugat Richard Elliott, de la Institutul Diabetes din Marea Britanie.