Cantități imense de legume și fructe proaspete cultivate în SUA putrezesc pe câmp sau sunt date hrană animalelor ori ajung direct de pe terenurile agricole la groapa de gunoi, din cauza standardelor „cosmetice” nerealiste și nerentabile, după cum arată datele oficiale și discuțiile cu zeci de fermieri sau lucrători în industria agronomică americană, scrie theguardian.com
Potrivit unui calcul al guvernului federal, aproximativ 60 de milioane de tone de produse, în valoare de 160 de miliarde de dolari, sunt aruncate de retaileri și consumatori în fiecare an adică o treime din totalul alimentelor. Aceste cantități uriașe reprezintă însă doar pierderile din sfera desfacerii.
În ceea ce privește producția, legumele neconforme standardelor sunt deseori abandonate pe teren pentru a economisi costul recoltării, sau sunt lăsate să putrezească în depozite din cauza unor defecte minore de regulă „cosmetice” care nu afectează neapărat prospețimea sau calitatea.
Astfel că în total, pierderile din desfacere și cele din producție fac ca alimentele care sunt aruncate în SUA să ajungă la jumătate din integralitatea produselor cultivate, afirmă experții.
Se consideră că hrana irosită antrenează scăderea veniturilor gospodăriilor cam cu 1.600 de dolari anual pentru o familie cu patru membri. Acastă risipă este o provocare directă pentru programele globale de combatere a foametei, sărăciei și schimbării climatului.
La nivel mondial, se irosește cam o treime din alimente: 1,6 miliarde de tone de produse pe an, cu o valoare de aproximativ 1 trilion de dolari. Dacă aceste produse ar fi aranjate în cutii de 20 de metri cubi, ar umple 80 de milioane de astfel de ambalaje, suficient pentru a acoperi distanța până la Lună și a o înconjura o dată.