Anotimpul în care ne naștem ne afectează personalitatea. STUDIU

Anotimpul în care ne naștem ne afectează personalitatea. STUDIU
Publicat: 26/10/2014, 19:30

În mod tradițional, anotimpul în care se naște o persoană a fost asociat cu anumite trăsături de personalitate și s-a căutat explicarea acestei asocieri prin diferite justificări folclorice, cum ar fi de pildă prin astrologie. Acum, un grup de cercetători de la Budapesta a prezentat un studiu care face legătura dintre anotimpul nașterii și temperament. Potrivit șefei grupului de cercetare, Xenia Gonda de la Departmentul de Sănătate Mentală Clinică și Teoretică a Universității Semmelweis din Budapesta, studiile biochimice au arătat că anotimpul nașterii influențează anumiți neurotransmițători precum dopamina sau serotonina, cu efecte detectabile chiar și la maturitate.

„Aceasta ne-a îndemnat să presupunem că anotimpul nașterii poate avea efecte de durată. Cercetarea noastră a studiat peste 400 de subiecți, punând în legătură anotimpul nașterii cu tipul de personalitate dobândit ulterior. În esență, se pare că perioada în care ne-am născut poate spori sau reduce șansele de a avea anumite tulburări afective”, a spus Xenia Gonda, citată de medicalxpress.com.

Ea a precizat că încă nu se poate spune nimic despre mecanismele prin care se produce acest fenomen. Cercetătorii se concentrează acum pe descoperirea anumitori markeri genetici care ar permite asocierea dintre anotimpul nașterii și tulburările de temperament, scrie Agerpres.

Grupul de cercetători a constatat următoarele tendințe semnificative din punct de vedere statistic: temperamentul ciclotimic (caracterizat prin fluctuații rapide și frecvente între stări de spirit morbide și bună dispoziție) este mult mai frecvent la persoanele născute vara în comparație cu cele născute iarna; temperamentul hipertimic (tendința de a avea atitudini excesiv de pozitive) este considerabil mai frecvent la persoanele născute primăvara sau vara; persoanele născute în timpul iernii sunt semnificativ mai puțin predispuse la un temperament irascibil decât cele născute în alte perioade ale anului; persoanele născute toamna au o tendință semnificativ mai redusă de a avea un temperamnet depresiv decât cele născute în timpul iernii.

Într-un comentariu din Partea Colegiului European de Neuropsihofarmacologie, profesorul Eduard Vieta de la Barcelona a declarat la rândul său că anotimpurile ne afectează temperamentul și comportamentul și chiar anotimpul în care ne-am născut poate influența riscurile ulterioare de a suferi de pe urma unor afecțiuni, inclusiv tulburări de ordin psihic. Potrivit observației sale, elementul de noutate pe care îl aduce acest grup de cercetători îl reprezintă influența anotimpului nașterii asupra temperamentului.

„Tipurile de temperament nu sunt afecțiuni ci tendințe comportamentale sau emoționale determinate biologic. Deși sunt implicați și factori genetici sau de mediu, acum știm că anotimpul nașterii are, de asemnea, un anumit rol. Iar constatarea că tendința de a avea o stare de spirit aproape euforică (temperament hipertimic) la persoanele născute vara este de-a dreptul incitantă”, a mai spus profesorul Eduard Vieta, citat de medicalxpress.com.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Un bărbat a fost atacat de urs în Bistrița-Năsăud! Victima a fost transportată de urgență...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Obligație în România. Trebuie să semneze neapărat contractul. Au început amenzile
O mare companie din România concediază. Sunt probleme uriașe
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor