Apa de gură poate crește riscul de infarct și accident cerebral, pentru că soluția antiseptică ucide bacteriile bune care contribuie la menținerea unui nivel scăzut al tensiunii arteriale, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici, publicat în Free Radical Biology And Medicine.
Astfel, gargara cu apă de gură ucide bacteriile bune, care ajută la relaxarea vaselor sangvine, contribuind astfel la creșterea tensiunii arteriale, potrivit dailymail.co.uk.
Cei 19 voluntari care au participat la acest studiu au înregistrat o creștere a tensiunii arteriale timp de câteva ore după ce au folosit apă de gură. Voluntarii, persoane sănătoase, au folosit apă de gură de două ori pe zi, iar tensiunea lor arterială a crescut cu 2-3,5 unități de fiecare dată (milimetri coloană de mercur, mmhg).
Mai mult, efectul creșterii tensiunii arteriale s-a manifestat chiar din prima zi.
Profesorul Amrita Ahluwalia, de la Universitatea Queen Mary din Londra, coordonatorul acestui studiu, a criticat folosirea pe scară largă a apelor de gură, unele dintre acestea conținând antiseptice foarte puternice. Ea a explicat că uciderea zilnică a bacteriilor bune se traduce printr-o creștere minoră, dar regulată a tensiunii sangvine, cu un impact semnificativ asupra mortalității provocate de infarct și accident cerebral.
Aceasta a mai spus că apa de gură este recomandată zilnic doar în cazul unor infecții ale gingiilor și dinților, nu și în cazul unor persoane cu dantură sănătoasă.
Pentru fiecare creștere de două unități a nivelului tensiunii arteriale, riscul de a deceda din cauza unei maladii cardiace crește cu 7%, iar din cauza unui accident cerebral, cu 10%, potrivit unui studiu separat.
Multe ape de gură conțin antisepticul clorhexidină, care ucide microbii necesari la crearea nitritului, esențial pentru dilatarea vaselor de sânge. Nu toate apele de gură conțin clorhexidină, însă și cele care nu au acest antiseptic în compoziție pot tulbura echilibrul florei microbiene din gură, spun specialiștii.