Studiul, publicat în revista JAMA Oncology, susține că aspirina ar putea reduce riscul de cancer de colon cu 19% , iar cel de tumori gastro-intestinale cu 15%, comparativ cu persoanele care nu au obiceiul de a folosi acest medicament în mod constant, potrivit CSID.
Cercetătorii americani de la Spitalul din Massachusetts au analizat dosarele de sănătate a 136.000 de voluntari, femei și bărbați, timp de 32 de ani (în intervalele 1908-2010 și 1986-2012).
Studiul analizează persoanele care au declarat că au luat, sistematic, aspirină (doza clasică – 300 mg sau mică – 80 mg) cel puțin de două ori pe săptămână. Potrivit datelor, beneficiile medicamentului au apărut după aproximativ 5 ani de administrare sistematică.
Aspirina nu și-a demonstrat efectele pozitive contra riscurilor de cancer mamar, pulmonar sau de prostată. Când acest tip de tumori sunt luate în considerație, aspirina a condus la reducerea riscului per ansamblu cu 3%.
„Putem recomanda unui număr mare de persoane să ia aspirină pentru a reduce riscul de cancer colorectal, în special acele persoane care au și alte motive, cum ar fi prevenirea bolilor cardiovasculare – dar nu ne aflăm în punctul în care putem face o recomandare referitoare la folosirea aspirinei pentru prevenirea tuturor formelor de cancer”, spune dr. Andrew Chan, șeful unității de epidemiologie și gastroenterologie a Spitalului din Massachusetts, unul din principalii autori ai studiului.
Cu alte cuvinte, aspirina poate fi o soluție bună pentru diminuarea riscului de cancer, dar pentru că toată lumea este diferită, este important să consultați un medic înainte de urma un tratament cu aspirină, scrie CSID.
„În acest moment, se recomandă o discuție cu un medic specialist în privința administrării de aspirină pentru a preveni cancerul gastrointestinal, în special dacă există factori de risc sau persoanele au în familie un istoric al cancerului. Aspirina nu ar trebui văzută ca un substitut al colonoscopiei sau a altor tipuri de screening”, consideră Andrew Chan.