Astronauții de pe Stația Spațială Internațională (SSI) vor mânca, în curând, salata roșie producție proprie. Luni, aceasta va fi culeasă din „grădina” pusă la punct într-un laborator al SSI, scrie gizmodo.com.
Jumătate din cantitatea de salată va fi consumată proaspătă, în vreme ce jumătatea cealaltă va fi împachetată, congelată și trimisă pe Pământ, pentru a fi studiată de oamenii de știință.
Semințele de salată au fost plantate de 8 iulie, de astronautul Scott Kelly. De atunci, timp de 33 de zile, au fost ținute într-un adăpost special, dotat cu LED-uri roșii, verzi și albastre. Lumina roșie și cea albastră sunt două dintre cele mai importante părți ale spectrului pentru producerea fotosintezei.
Lumina verde, în schimb, a fost adăugată pentru ca plantele să capete culoarea obișnuită pentru oameni.
FOTO: gizmodo.com
„Lungimile de undă albastre și roșii sunt condiția minimă pentru ca plantele să crească”, a explicat Ray Wheeler, cercetător la Kennedy Space Center. „Sunt, probabil, cele mai eficiente în ceea ce privește conversia puterii electrice. LED-ul verde ajută la sporirea percepției vizuale umane a plantelor”, a completat specialistul.
Mica „recoltă” a astronauților este un pas extrem de important pentru lumea științifică, mai precizează sursa citată.
FOTO: gizmodo.com
Pe lângă faptul că astfel de grădini ar putea fi utilizate în viitor la reciclarea apei și a oxigenului, deocamdată ele au și un efect terapeutic pentru astronauți.
„Cu cât oamenii ajung și stau mai departe de Pământ, cu atât este mai mare nevoia de a crește plante pentru hrană, reciclarea atmosferei și nevoile psihologice”, a subliniat Gioia Massa, de la NASA.