Flandra, regiunea din nordul regatului, unde trăiesc 6 milioane din populația de 11 milioane a Belgiei, a înscris de un an pe lista „patrimoniului (ei) imaterial” un preparat care se bucură de o popularitate uriașă: cartofii prăjiți în ulei.
Comunitatea Wallonie-Bruxelles, care reprezintă aproximativ 4,5 milioane de francofoni, alături de micuța comunitate germanofonă din Belgia, compusă din 70.000 de persoane care vorbesc limba germană în estul țării, „se pregătesc să facă același lucru”, a dezvăluit ministrul valon al Agriculturii, René Collin, citat de agenția de presă Belga.
Acest anunț a fost făcut cu câteva zile înainte de lansarea celei de-a patra ediții a „Săptămânii cartofilor prăjiți”, care se va desfășura între 1 și 7 decembrie, pe parcursul căreia „cornete de cartofi prăjiți” vor fi distribuite gratuit în fața magazinelor, gheretelor și tonetelor („fritkos”, în olandeză) care vând acest produs în regatul belgian.
Site-ul www.semainedelafrite.be îi invită pe belgieni, prin intermediul sloganului „Cu toții împreună pentru cartofii noștri prăjiți belgieni!”, să semneze o petiție pentru ca acest preparat alimentar să fie inclus, alături de gastronomia franceză și cea mexicană, în rândul specialităților culinare clasate de UNESCO și să intre astfel în istorie.