1. Rodiul sau rodierul (Punica granatum) este un arbore mic, al cărui fruct este cunoscut sub denumirea de rodie. Se cultivă pe scară largă în Iran, India, zonele uscate din Sud-Estul Asiei, Malaezia, Africa, Arizona și California. Rodia poate fi o sursă importantă de vitamina B și C (100 ml de suc de rodie conține până la 16 % din necesarul zilnic de vitamina C a adultului)”, spune nutriționistul Luminița Florea pentru Gândul.
2. Aport de polifenoli antioxidanți – cei mai abundenți polifenoli din sucul de rodie sunt taninii hidrolizabili, prezentați în cercetările publicate în perioada 1990-2007, care au capacitatea de a epura radicalii liberi în studiile de laborator, dar ale căror efecte nu au fost dovedite la oameni;
3. După ample cercetări, s-a dovedit că sucul de rodie este eficient în arteroscleroză și boală cardiovasculară;
4. Rodia intervine în reducerea tensiunii arteriale sistolice prin înhibarea enzimei serice. Au fost aprobate testări clinice în Statele Unite ale Americii, Israel și Norvegia pentru a verifica efectele consumului de suc de rodie asupra parametrilor din cancerul de prostată, în diabet sau în limfom;
5. Efecte antivirale dovedite;
6. Efecte antibacteriene împotriva plăcii dentare;
„Ananasul este un fruct exotic care nu conține foarte mulți nutrienți, dar este bogat în fibre, conține o enzimă-bromelaină (cu efecte benefice digestive) și o mare cantitate de apă: 86%. Fibrele conferă sațietate și ajută în dietele de slăbire, iar bromelaina combate senzația de balonare, produce liza proteinelor, nu însă și distrugerea grăsimilor. O cană cu bucăți de ananas crud are 80 calorii și 2 g fibre, spre deosebire de o cană de suc de ananas care va avea cu 40 % mai multe calorii și 0 g fibre. Întotdeauna preferați fructul crud în locul sucurilor de fructe. Ananasul deshidratat va avea cele mai multe calorii: 245 calorii/100 g și va fi mult mai dulce: 64g carbohidrați/100 g”, precizează medicul Anda Avramescu pentru Gândul.