Berea I-A MOTIVAT pe oamenii preistorici să se apuce de AGRICULTURĂ. Când și unde a fost inventat ALCOOLUL

Publicat: 18 09. 2018, 00:14
Actualizat: 20 11. 2018, 10:41

Descoperirile cercetătorilor de la Stanford, publicate recent în Journal of Archaeological Science: Reports, susțin o ipoteză propusă de arheologi acum mai mult de 60 de ani: berea a fost un factor motivant pentru începerea cultivării cerealelor în anumite regiuni, notează phys.org.

Acum mii de ani, poporul Natufian, un grup de vânători-culegători din estul bazinului Mediteranei, începuseră să fabrice bere. Echipa de cercetători a analizat reziduuri de la mortare de piatră vechi de 13.000 de ani din Peștera Raqefet, un sit care reprezintă un cimitir al acestui popor preistoric, aflat lângă Haifa din Israel. Dovezile sugerează că în peșteră s-au desfășurat operațiuni ample de preparare a berii.

„Aceasta reprezintă cea mai veche atestare arheologică din lume a preparării alcoolului”, a spus profesorul Liu Liu de la Stanfod. Cercetătorii cred că Natufienii preparau bere pentru sărbători rituale, prin care îi venerau pe cei morți.

„Această descoperire indică faptul că fabricarea alcoolului nu a fost neapărat rezultatul producției agricole excedentare, ci a fost dezvoltată în scopuri rituale și spirituale, cel puțin într-o oarecare măsură, înainte de agricultură”, a spus Liu despre constatările lor.

Cea mai veche pâine descoperită de arheologi până în prezent a fost recent recuperată de la un sit natufian din estul Iordaniei. Aceasta ar putea fi veche de 11.600 – 14.600 de ani.