Brânza provoacă dependență
Oamenii de știință de la Universitatea din Michigan au dorit să descopere care sunt produsele alimentare care au un efect asemănător drogurilor. Astfel, ei au aflat că pizza este una dintre mâncărurile care dau cea mai mare dependență, în principal din cauza toppingului său de brânză. „Cantitatea de grăsime pare să fie indicatorul predictiv de bază în ceea ce privește alimentația problematică, la nivel general, indiferent dacă individul experimentează simptomele dependenței de mâncare”, a declarat Erica Schulte, una dintre autoarele studiului, pentru Mic.
Doctorul Neal Barnard, care face parte din Comitetul Fizicienilor pentru Medicină Responsabilă, susține că substanța numită cazeină se dezintegrează în timpul digestiei și eliberează în organism cazomorfine, care dau o stare de plăcere și de bine la fel ca morfina. Unii cercetători consideră că brânza are o influență atât de mare asupra corpului uman, încât o numesc „cocaina din lactate”, întrucât cazomorfinele chiar dau peste cap receptorii de dopamină și „activează acel element de adicție”, a spus medicul nutriționist Cameron Wells.
Prin comparație, laptele conține o cantitate mică de cazeină, dar pentru obținerea unui kilogram de brânză e nevoie de mai mulți litri, așadar substanța este ingerată în cantități mai mari. Potrivit Universității din Illinois, cazeina reprezintă circa 80% din proteinele pe care le conține laptele de vacă. Problema devine cu atât mai gravă atunci când vine vorba despre „brânza de plastic”, excesiv procesată.
Nicole Avena, asistent universitar de farmacologie și sisteme terapeutice la Școala de Medici Ichan de la Mount Sinai, New York, și co-autor al studiului, explică importanța descoperirilor prin faptul că acestea ar putea ajuta la modificarea felului în care este abordat tratamentul împotriva obezității. „Este posibil să nu fie o simplă situație de abținere de la diverse alimente, ci, mai degrabă, un proces care implică metode precum cele de renunțare la fumat, alcool și droguri”, a adăugat Avena.