Cabliștii din Rep. Moldova, obligați să difuzeze TVR; cabliștii români trebuie să transmită Moldova 1

Cabliștii din Rep. Moldova, obligați să difuzeze TVR; cabliștii români trebuie să transmită Moldova 1
Publicat: 11/09/2013, 11:46
Actualizat: 29/07/2014, 23:03

Operatorii de cablu din Republica Moldova trebuie să retransmită obligatoriu TVR, iar cabliștii din România vor fi obligați să retransmită televiziunea publică de la Chișinău, Moldova 1, potrivit unui document avizat favorabil, marți, de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA).

CNA a analizat, în ședința de marți, o adresă de la Ministerul Afacerilor Externe privind Memorandumul cu tema „Negocierea și semnarea Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind colaborarea în domeniul retransmiterii serviciilor de programe ale radiodifuzorilor publici”.

Potrivit memorandumului, pe 17 iulie 2013, au avut loc la Chișinău discuții informale, la nivel de adjunct al ministrului Afacerilor Externe, în vederea clarificării unor elemente de poziție divergente cu privire la propunerile de înțelegere amiabilă avansate reciproc pentru revenirea TVR în Republica Moldova și pentru stingerea litigiului aflat pe rolul Curții Europene a Drepturilor Omului (cauza Societatea Română de Televiziune contra Republicii Moldova).

„În acest context, Republica Moldova a avansat propunerea preluării, de către operatorii de cablu din România, a postului public Moldova 1, ca formă de blocare a unor pretenții ale altor operatori care ar invoca precedentul revenirii SRTv (Societății Române de Televiziune, n.r.) în Republica Moldova”, se spune în memorandum.

Conform acestui document, avizat favorabil marți de CNA, Consiliul a spus că, potrivit articolului 82 din Legea audiovizualului, televiziunea Moldova 1 „poate fi inclusă în mod obligatoriu în oferta distribuitorilor de servicii din România numai în situația în care obligativitatea de retransmitere este stabilită printr-un acord internațional”.

În prezent, în România, singura televiziune internațională care este retransmisă în mod obligatoriu de cabliști este TV5. În această situație, „acordul internațional” este reprezentat de Declarația celui de-al XI-lea Sommet al Francofoniei (București, 29 septembrie 2006). În decembrie 2007, a fost adusă o modificare la Legea audiovizualului, prin care cabliștii români au fost obligați să retransmită TV5.

Pe de altă parte, CNA precizează că, în prezent, programele emise de radiodifuzorii din Republica Moldova pot fi retransmise în România fără o autorizație prealabilă, fără a exista, însă, obligativitatea cabliștilor să preia aceste televiziuni.

„În consecință, Ministerul Afacerilor Externe, consultând Societatea Română de Televiziune, a redactat un proiect de acord la nivel guvernamental, care include, în regim de reciprocitate, prevederi echivalente privind retransmiterea în România a serviciilor de programe ale societății de televiziune din Republica Moldova (Instituția publică națională a audiovizualului Compania ‘Teleradio-Moldova’) și în Republica Moldova a serviciilor de programe ale SRTv”, se spune în memorandum.

Proiectul de acord a cărui negociere și semnare se propune prin acest memorandum se intitulează „Acord între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind colaborarea în domeniul retransmisiei serviciilor de programe ale radiodifuzorilor publici” și cuprinde șapte articole.

În proiectul de acord se mai spune că „părțile (România și Republica Moldova, n.r.) garantează libertatea de recepție și de retransmitere pe teritoriile statelor lor a serviciilor de programe ale radiodifuzorilor publici, indiferent de modalitatea de transmitere sau de retransmitere, fără a impune nicio condiție, fără licență sau autorizare prealabilă”.

„Pe bază de reciprocitate, părțile asigură că distribuitorii care retransmit servicii de programe prin rețele de comunicații electronice includ cu titlu gratuit în ofertele lor serviciile de programe ale radiodifuzorilor publici, așa cum sunt ele notificate autorităților de reglementare în domeniul programelor audiovizuale din statele părților și sub rezerva deținerii drepturilor de retransmisie a programelor difuzate pe teritoriile statelor ambelor părți”, se spune în proiectul de acord.

Potrivit documentului, acordul se încheie pe o perioadă de 10 ani și se va prelungi în mod automat pe noi perioade de câte 10 ani, dacă niciuna dintre părți nu va comunica, în scris, celeilalte părți, cu cel puțin șase luni înainte de expirarea perioadei de valabilitate, încetarea acordului.

CNA a decis să avizeze favorabil Memorandumul cu tema „Negocierea și semnarea Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind colaborarea în domeniul retransmiterii serviciilor de programe ale radiodifuzorilor publici” cu nouă voturi „pentru” (Laura Georgescu, Radu Călin Cristea, Răsvan Popescu, Cristina Trepcea, Christian Mititelu, Viorel Vasile Buda, Monica Gubernat, Lorand Turos și Florin Gabrea”) și unul „împotrivă” (Narcisa Iorga).

„Personal, consider că un memorandum, un acord, între guvernele României și Republicii Moldova nu intră în atribuțiile CNA, nici spre avizare, nici pentru nimic altceva. Apreciez gestul Guvernului de a ne informa. Sunt de acord cu transmiterea unui punct de vedere din partea CNA, nu cu avizarea unui memorandum”, a spus Narcisa Iorga.

Ea a făcut referire și la faptul că în acord nu se spune exact câte televiziuni din Republica Moldova trebuie retransmise obligatoriu de cabliștii din România. „Programele Societății Române de Televiziune sunt vreo cinci, vreau să știu și câte posturi din Republica Moldova vor fi preluate în România”, a mai spus Iorga.

Pe de altă parte, recent, premierul Victor Ponta a declarat că speră ca problema emisiei la Chișinău a televiziunii publice românești să fie rezolvată în două-trei săptămâni, adăugând că între două țări prietene precum România și Republica Moldova nu trebuie să existe niciun litigiu.

„Este vorba de redeschiderea televiziunii publice românești, a emisiei. TVR 1 a avut un studiou la Chișinău care s-a închis în perioada în care Partidul Comunist a fost la putere, iar acum acesta este unul dintre punctele cele mai importante pe ordinea de zi, pentru a redeschide trasmisia efectivă a TVR la Chișinău”, a declarat, pentru agenția MEDIAFAX, Victor Ponta, la sfârșitul lunii august.

Însă, dacă Guvernul României și cel al Republici Moldova vor semna acest acord privind colaborarea în domeniul retransmiterii serviciilor de programe ale radiodifuzorilor publici, televiziunea publică Moldova 1 va intra practic în lista posturilor „must-carry”, care trebuie retransmise obligatoriu în 2013 de toți cabliștii din România, conform articolului 82 din Legea audiovizualului numărul 504 din 2002.

În lista televiziunilor obligatorii la retransmisie pentru cabliști în anul 2013 se regăsesc programele Societății Române de Televiziune (TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR News și studiourile teritoriale din Cluj, Craiova, Iași, Târgu-Mureș și Timișoara), dar și TV5, un program inclus obligatoriu în grilele operatorilor de cablu în baza unui acord internațional între România și Franța.

De asemenea, în lista televiziunilor obligatorii la retransmisie pentru cabliști în 2013 se regăsesc următoarele televiziuni private, selectate de CNA în ordinea indicelui anual de audiență: Antena 1, Kanal D, Antena 3, Prima TV, Realitatea TV, Național TV, B1 TV, România TV, Antena 2, Favorit TV, Taraf TV, Kiss TV, Euforia Lifestyle TV, Gsp TV, National 24 Plus, U Televiziune Interactivă, Music Channel, TV Neptun, Nașul TV, Transilvania Live, Look TV, H!T Music Channel, TV H2O și Inedit TV.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri scandaloase în cazul profesoarei de sport care și-a abuzat doi elevi. Cum i-a ademenit...
BAC 2024 | Avem subiectele care au picat la limba maghiară, la proba de azi...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
O fetiță de 3 ani din Constanța a ajuns la spital după ce a mâncat...
Claudia Pătrășcanu, dezvăluiri despre vacanța cu Gabi Bădălău în Paris: 'Am fost cu iubirile mele!'...
DIETA-minune a lui Neti Sandu, pe care o respectă cu sfințenie! Ce SECRETE are la...
Ţara din Europa în care un şofer a rămas fără maşină după ce a condus...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Reacția lui Ronald Gavril după ce Laurențiu Reghecampf l-a acuzat că stă în casa lui...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
Viktor Orban s-a întâlnit cu Vladimir Putin la Kremlin, în ciuda criticilor din partea liderilor...
Această INVENȚIE de acum 40.000 de ani a SCHIMBAT ISTORIA MODEI pentru totdeauna!
Decizie pentru toți proprietarii de terenuri. Se aplică în sute de localități din România
Ce angajați primesc prime în concediu. Domeniile în care se fac mari cadouri
Vero Căliman, apariție sexy în costum de baie. Cum arată fosta Fetiță Zurli la plajă....
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A...
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Un producător chinez de automobile lansează un vehicul în Italia, cu planuri de a se...
×