Prima pagină » Magazin » Cafeaua stimulează memoria vizuală – STUDIU

Cafeaua stimulează memoria vizuală – STUDIU

Cafeaua stimulează memoria vizuală - STUDIU
Cafeaua stimulează memoria vizuală, potrivit unui nou studiu american realizat pentru a analiza virtuțile acestei băuturi, publicat duminică în revista Nature, informează AFP.

Cafeaua stimulează memoria vizuală, potrivit unui nou studiu american realizat pentru a analiza virtuțile acestei băuturi, publicat duminică în revista Nature, informează AFP.

Cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore au constatat că substanța activă din cafea – cofeina – ameliorează anumite amintiri pe o durată de cel puțin o zi, în condițiile în care dovezile despre efectul „dopant” al cafelei asupra memoriei erau până la acest studiu limitate.

Autorii studiului, coordonați de profesorul Michael Yassa, au cerut celor 73 de voluntari să privească diverse imagini cu o serie de obiecte.

Apoi, jumătate dintre ei a primit o doză de 200 de miligrame de cofeină, echivalentul a două cești de cafea, iar ceilalți au primit un placebo.

În ziua următoare, cercetătorii au cerut celor două grupuri să privească o altă serie de imagini. Unele erau aceleași cu cele prezentate cu o zi în urmă, altele erau noi, iar altele erau asemănătoare dar cu anumite diferențe.

Cele două grupuri au reușit în același procentaj să separe vechile imagini de cele noi. Însă voluntarii care au primit cofeină au fost capabili să distingă mai ușor diferențele din imaginile asemănătoare.

În cazul imaginilor similare, creierul trebuie să efectueze o sarcină „mai dificilă”, pe care oamenii de știință o denumesc „separarea modelului”.

Se pare că tocmai acest proces pare să fie stimulat de cofeină, spune profesorul Yassa, care reamintește că „această substanță (cofeina) este asociată cu longevitatea sănătoasă și poate avea efecte protectoare împotriva declinului cognitiv cauzat de diverse boli precum maladia Alzheimer”.

Un studiu realizat de National Cancer Institute (NCI), publicat în mai 2012, afirmă că persoanele între 50 de ani și 71 de ani care consumă, în medie, trei cești de cafea pe zi, normală sau decofeinizată, prezintă un risc mai mic de deces produs de bolile cardiovasculare și respiratorii, atacuri cerebrale, diabet și infecții.