O porție de fructe de mare, consumată săptămânal, reduce la jumătate riscul unui atac de cord, potrivit Daily Mail. Acest lucru se datorează conținutului ridicat de Omega-3, un acid gras cheie, recunoscut pentru beneficiile în starea de sănătate a inimii.
Crabii, creveții, calmarii și caracatițele, ca și somonul sau codul, sunt adevărate „pachete” de vitamine, minerale și uleiuri de pește, spun nutriționiștii.
În același timp, fructele de mare conțin și colesterol, mai exact tipul de grăsimi saturate care se găsește și în brânză, carnea roșie și produsele fast-food. Cu toate acestea, consumul de pește nu crește nivelul colesterolului din sânge. Totodată, se recomandă fructele de mare proaspete întrucât cele congelate conțin mai mult sodiu, iar în alimentația zilnică, această substanță se găsește deja în cantitate dublă decât cea recomandată, de 6 grame.
Daily Mail împreună cu nutriționistul și terapeutul site-ului well-well-well.co.uk, Jackie Lynch, explică beneficiile consumului mai multor tipuri de fructe de mare.
Somonul afumat și Gravlax-ul (un preparat din somon, specific zonei Scandinave)
Ce conține?
Un nivel ridicat de Omega-3. Studii recente au arătat că Omega-3 protejează vederea chiar și în cazul vârstnicilor sau a celor cu diferite afecțiuni.
Părerea experților
Pe cât posibil, verificați conținutul de sare al somonului afumat. Acesta poate varia în funcție de tehnica producătorului de prelucrare. De obicei, nivelul de sare din acest aliment este de la 3 grame în sus, așadar persoanele cu presiune arterială mare trebuie să fie atente.
Atenție și la Gravlax, a cărui procedeu de uscare implică folosirea unei mari cantități de sare.
Cât înseamnă o porție?
Patru felii/ fâșii (aproximativ 85g) conțin aproximativ 20% din cantitatea zilnică recomandată de sodiu.
Când trebuie evitat
Persoanele cu tensiune arterială ridicată trebuie să fie precaute însă în consum.
Crabul
Ce conține?
Acest crustaceu cu 10 picioare este bogat în proteine și Omega-3. Crabul conține de asemenea seleniu, crom, calciu, cupru și mari cantitîți de zinc.
Părerea experților
Nivelul ridicat de Omega-3 este de departe cel mai bun lucru din crab. Acest acid gras are proprietăți anti-inflamatoare, așasar se recomandă celor care suferă de artrită. Totodată, consumul de Omega-3 ajută la reducerea presiunii arteriale și joacă rol de antioxidant. Această substanță se găsește în toate crustaceele, ca și colesterolul, motor al producerii hormonilor sexuali și a vitaminei D din organism.
Crabul este sărac în calorii (128 la 100g) și în grăsimi saturate, ceea ce îl face benefic pentru inimă.
Cât înseamnă o porție?
Proteinele ar trebui să reprezinte un sfert din alimentația zilnică.
Când trebuie evitat
Trebuie consumat ocazional de către cei cu un colesterol ridicat.
Calmarul
Ce conține?
Sursă de proteine, Omega-3, cupru, zinc, vitamina B și iod.
Părerea experților
Anumite preparate din calmar ajută metabolismul și favorizează absorbția și păstrarea în organism a fierului. De asemenea contribuie la formarea celulelor roșii. Nivelul ridicat de vitamina B2 ajută în cazul migrenelor iar conținutul de fosfor are beneficii pentru dinți și oase. Calmarul are aproximativ 70 de calorii/ 100g, însă în funcție de cum e preparat își poate tripla valoarea calorică.
Cât înseamnă o porție?
O bucată de calmar aproximativ de dimensiunea unei jumătăți de palme.
Când trebuie evitat
Nu se recomandă persoanelor alergice la fructele de mare. Asigurați-vă că e proaspăt!
Stridiile
Ce conțin?
Cantități insemnate de proteine, zinc și Omega-3. Nivel scăzut al colesterolului.
Părerea experților
Stridiile conțin aminoacizi, care ajută la reducerea stresului, dar care au și proprietăți afrodisiace totodată. Au mai mult zinc decât majoritatea alimentelor, ceea ce ajută la susținerea funcțiilor reproductive și sexuale, în special la bărbați. Stridiile reprezintă și o importantă sursă de vitaminele A, C și B12, vitale pentru energie.
Cât înseamnă o porție?
6 bucăți de stridii reprezintă de două ori mai mult decât doza zilnică recomandată de zinc.
Când trebuie evitat
Nu sunt recomandate celor care au avut reacții adverse anterioare sau care sunt alergici la consumul de stridii. În cazul în care acest aliment nu e proaspăt, se pot produce toxinfecții alimentare.
Irina BORȘ