Carnea de pește gras ar putea reduce riscul de cancer mamar
Consumul de acizi grași omega 3 provenind din carnea de pește gras, precum somon, ton și sardine, de 1-2 ori pe săptămână, ar permite reducerea riscului de cancer mamar, potrivit unui studiu ale cărui rezultate au fost publicate vineri, informează AFP.
În condițiile în care mai multe studii precedente au evidențiat rolul protector al acizilor omega 3 contra maladiilor cardiovasculare, cercetătorii chinezi au trecut în revistă 26 de cercetări realizate pe 800.000 de femei – dintre care circa 20.000 sufereau de cancer mamar -, în Statele Unite, Europa și Asia.
Ei au demonstrat că 1-2 porții de pește gras pe săptămână sunt asociate cu o reducere cu 14% a riscului de cancer mamar.
Potrivit echipei coordonate de profesorul Duo Li, de la Universitatea Zhejiang, o creștere cu 0,1 grame a consumului de omega 3 provenind din pește, pe zi, reduce riscul de cancer mamar cu 5%.
Omega 3 sunt acizi grași esențiali pentru dezvoltarea și buna funcționare a organismului uman. Există patru astfel de acizi grași, cunoscuți prin inițialele lor, EPA, DHA, DPA – găsiți în principal în carnea de pești grași (somon, ton, macrou, hering, sardine) – și ALA, prezent în uleiurile vegetale (nuci, ulei de rapiță, soia și in) și într-o măsură mai mică în carne, produse lactate și ouă.
În studiul lor, publicat în British Medical Journal, cercetătorii chinezi au notat totuși că doar acizii omega 3 de origine marină au fost asociați cu o reducere a riscului de cancer mamar, nicio „asociație semnificativă” nefiind observată cu ceilalți acizi omega 3.
Autorii studiului au subliniat faptul că „riscul a fost cel mai scăzut în populațiile asiatice, cel mai probabil întrucât consumul de pește este mult mare pe acest continent decât în țările occidentale”.
Cancerul mamar este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer la scară mondială. În 2008, el reprezenta, potrivit acestui studiu, aproape 23% din totalul cazurilor de cancer și 14% din totalul deceselor.
Potrivit unor studii publicate în ultimii ani, alimentația și modul de viață ar putea juca un rol important în apariția acestui tip de cancer, pe lângă factorii genetici, tot mai bine cunoscuți în ultima vreme, precum mutațiile genelor BRCA1 și BRCA 2, care predispun la cancer mamar.