Cât de dăunător poate fi un meniu cu pizza și paste?

Publicat: 04 06. 2016, 02:15
Actualizat: 02 10. 2018, 00:51

Pizza vine cu un aport cresut de carbohidrați (prin cantitatea de făinos), dar și de grăsimi saturate (brânză, mezeluri). Prin această asociere se aduce un aport ridicat de calorii, de aceea se preferă a se consuma 1-3 felii maxim/porție”, subliniază nutriționistul Anda Avramescu pentru Gândul

„Pastele sunt o sursă bună de carbohidrați complecși, dacă sunt integrale, furnizând organismului o energie constantă, eliberată lent. Ele se recomandă în cazul sportivilor, pentru creșterea energiei la un efort susținut. Asocierea acestora cu diverse sosuri albe, cu brânză sau uleiuri, le crește aportul de calorii, ceea ce le contraindică în dietele pentru slăbit”, mai declară medicul nutriționist.

Deși inclusă în meniul nostru zilnic, brânza este un aliment bogat în calciu, vitamina D, dar și în grăsimi saturate, ceea ce nu o recomandă în profilaxia bolilor cardiovasculare. „Există brânzeturi cu potențial aterogen: brânză topită, Brie, Camembert, cu mucegai. Gorgonzola, parmezan, de aceea se recomandă consumul lor cât mai rar și în porție redusă. La femeile aflate la menopauză, brânza conferă un bun aport de calciu, vitamina D, B12, de proteine de calitate, dar în același timp și de grăsimi. De aceea, se preferă cele cu sub 20% grăsime/100 g”, precizează medicul Anda Avramescu pentru Gândul.

Cât privește cafeaua cu lapte, aceasta ne poate face mai mult rău decât bine. „Cafeaua cu lapte este o combinație indigestă, care scade absorbția de calciu din lapte”, precizează medicul nutriționist.