Prima pagină » Magazin » Cât de importante sunt vitaminele pentru organism. Cum se reflectă alimentația pe pielea noastră

Cât de importante sunt vitaminele pentru organism. Cum se reflectă alimentația pe pielea noastră

Cât de importante sunt vitaminele pentru organism. Cum se reflectă alimentația pe pielea noastră
Dacă vă doriți o piele care să arate cât mai bine, renunțați la prăjelile și la alimentele bogate în grăsimi saturate, la carbohidrați, zahăr în exces și înlocuiți băuturile carbogazoase cu ceaiuri sau fresh-uri din legume și fructe, atât pielea, cât și celelalte organe ale corpului vă vor fi recunoscătoare. De asemenea, nu trebuie să uitați de vitamine.

„Alimentele bogate în antioxidanți  stimulează capacitatea de apărare a pielii împotriva  radiațiilor ultraviolete și repară ADN-ul alterat de acestea. Expunerea la soare sau solar este o cauză majoră a îmbătrânirii și a apariției cancerelor de piele. Este recomandată o alimentație care să asigure un aport corespunzător de  vitamine  A, B, C, D și E  și multe alte substanțe nutritive, care se  găsesc  în fructe și legume, cereale integrale care conțin biotină , roșii bogate în licopen, ciuperci bogate în seleniu, sparanghel , broccoli, cartofi dulci  și ceai verde bogat în antioxidanți”, precizează dermatologul Proca Ancuța pentru Gândul.

Fructele  de pădure , citricele și legumele verzi, cum ar fi spanacul si varza, sunt de asemenea, benefice pentru sănătatea și tinerețea pielii noastre.  „O alimentație nesănătoasă, bogată în calorii goale , lipsită de nutrienți , vitamine și minerale, se va reflectă în timp pe pielea noastră.

Lipsa vitaminei A duce la xeroză ( piele uscată), keratoză pilară, hiperpigmentare generalizată, la fragilitatea unghiilor și a părului.

Afecțiunile cutanate asociate cu deficitul de vitamina B12: hiperpigmentarea pielii, vitiligo, stomatită angulară, modificări ale părului și unghiilor. 

Deficitul de triptofan și niacină ( vitamina B3 ) cauzează boala denumită pelagră , care se manifestă prin leziuni cutanate (roșeață, mâncărimi ), afectiuni digestive (afte, , vărsături), insomnie, dureri de cap, confuzie și depresie, tulburări de memorie, afectarea nervilor mem­brelor inferioare””, mai spune specialistul.

Vitamina D  are proprietăți antioxidante, antiinflamatoare, anticancerigene și poate ameliora acneea, eczemele și psoriazisul.

„Vitamina C este  importantă în sinteza colagenului și a matricei extracelulare . Aceasta  ajută, de asemenea, la absorbția fierului.

Scorbutul  este o boală cauzată de deficitul de acid ascorbic (vitamina C sintetizata chimic,)care poate fi detectată după  fragilitatea crescută a colagenului. Semnele dermatologice care apar la începutul bolii includ echimozele, hiperkeratoza foliculară și hemoragia perifoliculară.

Seleniul  este un puternic antioxidant  și luptă împotriva radicalilor liberi care duc la deteriorarea celulelor și  la îmbătrânire . Acesta este, de asemenea ,necesar pentru vindecarea arsurilor  și a altor afecțiuni  ale  pielii, stimulează creșterea părului, reduce mătreața și ameliorează acneea împreună cu zincul.  Seleniul este și un agent antiinflamator, iar împreună cu vitamina A, D și E poate  fi de ajutor în cazul unor afecțiuni cronice, precum psoriazis, lupus și eczeme.

Manifestările cutanate ale deficienței de zinc: vindecarea necorespunzătoare a rănilor, părul extrem de fragil , alopecia, eczemele și distrofiile.

Deficitul de fier poate fi depistat după unghiile în formă de linguriță (koilonychia), căderea părului, depapilarea limbii , mâncărimea generalizată sau localizată””, afirmă specialistul.

Siliciul este  un mineral care s-a dovedit a fi util atât pentru  hidratarea pielii, cât și pentru menținerea elasticității acesteia. „O modalitate ușoară de a obține siliciu natural este să  mâncați  cojile de fructe  sau legume ( sunt o sursă fantastică de siliciu).

 Consumați alimentele bogate în grăsimi  „bune” ( mononesaturate și polinesaturate), ,precum uleiul de măsline, uleiul de șofrănel și uleiul de susan,  avocado , arahide, nuci și semințe . Omega-3 se găsește și în  ton, somon, și hering.  Acestea  mențin pielea hidratată pentru că reduc pierderile de apă din celule.

 Proteinele sunt de asemenea importante pentru pielea noastră, cele mai bune pentru consum  fiind carnea de vită macră , carnea de pui fără piele, peștele și fructele de mare, ouă și lapte cu conținut scăzut de grăsimi și produse lactate ”’, adaugă dermatologul Proca Ancuța