„E vremea roșiilor cu brânză. Ce poate fi mai savuros, delicios și de sezon decât roșiile cu brânză…fără pâine, o să spuneți, ca să nu ne îngrașăm. Problema e că nu pâinea îngrașă sau nu la fel de tare precum brânza. Și când spun brânza mă refer la orice tip de brânzeturi, indiferent de cât sunt de sărate: caș și telemea proaspătă, telemea veche (măturată), mozzarella, cașcavaluri, brânză de burduf sau frământată”, scrie nutriționistul Mihaela Bilic pe pagina sa de socializare.
Deși conține la fel de multe proteine ca și carnea și peștele, în brânzeturi avem de trei ori mai multă grăsime. „În plus, o felie de brânză de 100g o mănânci într-o clipă, la carne e mai mult de mestecat. Apropo de gramaj, porția corectă de brânză e de 70g, adică acele pachete ridicol de mici de la supermarket conțin trei porții! Unde sunt vremurile în care cumpărai brânza cu calupul? Acum asist la o adevărată conspirație a producătorilor, parcă și-au propus cu toții să ne învețe ce înseamnă porția corectă! O felie mare cât palma și groasă de un deget are doar 200g și e prețios pusă într-un pachet individual tras in vid. Deja când găsești pachete de jumătate de kilogram se numește desfrâu. Așa, cu pachetul mic, ești mai atent. Nu de alta, dar brânza nu e prietena siluetei, nu e un aliment de bază, care se mănâncă cu sutele de grame. Brânza e un răsfăț, un condiment, un ingredient al mâncării. Și da, puteți mânca fără grijă roșii cu brânză, cu condiția ca roșiile să ocupe 80% din farfuria voastră. Cu alte cuvinte, puneți câteva cubulețe de brânză peste un castron de roșii. Și atenție la ulei, brânza are deja grăsimea inclusă”, subliniază Mihaela Bilic.