Cât timp poți consuma vinul dintr-o sticlă desfăcută
Dacă ai desfăcut o sticlă de vin, te poți bucura doar șase ore de buchetul degajat de faimoasa licoare. După acest timp, vei avea surpriza să constați că lichidul și-a schimbat radical aroma.
Polifenolii din vin încep să se disipe imediat ce băutura va lua contact cu aerul. Dacă deschideți sticla și nu o beți pe toată, după 2-3 zile veți constata că vinul are un gust neplăcut.
Collin Lilly, expert în vinuri din Napa Valley, a explicat că odată ce deschidem o sticlă de vin și consumăm jumătate din ea sau mai mult, aerul va face să fie eliberate arome supărătoare pentru papilele gustative. Chiar dacă îi puneți dop, procesul nu se oprește și veți observa diferențele chiar și după 24 de ore.
Vinul din sticla deschisă în urmă cu 2-3 zile nu mai este bun nici pentru gătit. Dacă te gândești că mai ai puțin vin pe fundul unei sticle care e tocmai bun pentru friptura pe care tocmai ați băgat-o la cuptor, ar fi bine să te răzgândești. Toate aromele pot fi distruse, scrie Gustarte.ro.
Un alt aspect de care trebuie să ții cont dacă vrei să bei un vin de calitate este depozitarea. Există un motiv serios pentru care sticlele sunt ținute în restaurante sau crame în poziție orizontală. Vinul trebuie să atingă dopul pentru ca acesta să nu se usuce. Când acest lucru se întâmplă, atunci când vrei vrea să deschizi sticla, se va rupe și bucăți din dop vor ajunge în vin.