„În principiu, ar trebui să încercăm să nu continuăm festinul din zilele de Crăciun, să o luăm mai ușor, asta înseamnă cu mai puține grăsimi, zahăr sau alcool. Chiar dacă ne-au rămas de la masa de Crăciun bunătăți, ori să mâncăm mai puțin, ori să nu le mai mâncăm deloc. Să mergem către o alimentație mai apropiată de post, mai pe vegetale, ca să lăsăm tubul digestiv să intre în pauză, să își revină. Sunt recomandate salatele, tocănițele de legume, supele și lactate ușoare”, a declarat, pentru agenția de presă MEDIAFAX, nutriționistul Damian Șerban.
Această cură ușoară este recomandată tocmai pentru că urmează perioada Anului Nou, când sunt pregătite, din nou, multe preparate bogate în calorii și proteine.
„Masa în noaptea dintre ani este o mare problemă, tocmai pentru că ieșim dintr-un ritm normal și intrăm într-unul nespecific, nenatural, să mâncăm mult dintr-o dată, consistent și gras. Este bine să îți alegi un fel sau două care îți plac și să te limitezi la ele sau să guști câte puțin din toate, dar să nu încerci să mănânci porții întregi”, recomandă nutriționistul.
De asemenea, alcoolul trebuie consumat în cantități reduse.
„Dacă vrei să ai o atitudine corectă, ar trebui să mănânci mai multe verdețuri și mai puține proteine. Eu îi sfătuiesc pe oameni să mănânce câte puțin din ceea ce le place decât să consume numai verdețuri, de exemplu. Totuși, anul nou este o plăcere, un moment de socializare. Dulciurile și sucurile să fie cât mai puține, ca întotdeauna și să fie cât mai ușoare. Adică, dacă e să alegi între un tort de ciocolată și unul de fructe, mai bine ceva cu fructe”, a adăugat Damian Șerban.
Specialiștii spun că trebuie să fim atenți și la ce consumă cei mici în noaptea de Revelion, precizând că pentru copii e suficient să mănânce masa de seară pentru că ei oricum nu reușesc să stea treji până noaptea.
Părinții trebuie să știe că organismul copiilor este mult mai afectat decât cel al adulților atunci când vine vorba de mese îmbelșugate.