„O dietă echilibrată ca stil de viață înseamnă tocmai obținerea unui echilibru perfect între nutrienți: proteine, glucide, grăsimi și minerale, diversitatea alimentară. Cu alte cuvinte, să mâncăm din toate câte puțin și în combinații corecte”, spune Luminița Florea de la clinica ProVita pentru Gândul.
Există totuși alimentele care ar trebui evitate , care din punct de vedere metabolic sunt destul de greu de digerat și prelucrat și generează un real furt de energie necesară organismului pentru alte activități importante. Aceste alimente au un efect nociv asupra organismului nostru:
1. „Prin furt vascular se redirecționează circulația oxigenului, de la nivel central cerebral către etajul digestiv – stomac, duoden, intestine subțire. Acest lucru se întâmplă când se consumă o masa calorică, încărcată în alimente grase, bogate în grăsimi saturate și cu un conținut mare de glucide rafinate (făină albă sau zahăr) prelucrate incorect din punct de vedere gastrotehnic – prăjire, afumare, conservare – cu conținut crescut de conservanți și aditivi.
2. Prin carențe – tip ,,furt” de minerale și vitamine (calciu, magneziu, fier, viatmina A, D, C) din rezervele personale ale organismului (spolierea depozitelor) sau prin scăderea absorbției lor din alimentele sănătoase consumate alături de cele mai sus amintite; rezultatul final este de oboseală cronică și deficit energetic permanent.
Exemple de astfel de alimente: grăsimile saturate – animale (carnea grasă, tocăturile, mezelurile, afumăturile, conservele, untul/ smântâna, brânzeturile grase – oaie/ bivoliță, prăjelile – mici, carnați, chiftele, snițele, produsele tip fast food); glucidele rafinate – zahărul și făina albă (prăjituri, bomboane, patiserie, foietaje, creme de patiserie, gogoși etc); băuturi energizante consumate în exces – carbogazoase, cu cofeină, cafeaua și ceaiul verde în cantitate mare”, spune nutriționistul Luminița Florea pentru Gândul.