Pieptul de pui congelat scos la vânzare în supermarketuri este injectat cu apă și cu aditivi în cantități atât de mari încât ajung să reprezinte o cincime din cantitatea de carne cumpărată, susțin jurnaliștii de la The Guardian. Britanicii plătesc pe apa dintr-un kilogram de carne de pasăre circa 65 de penny.
Injectarea carnii de pui cu aceste substanțe se realizează, în special, în cazul produselor ieftine importate. Unul dintre marii procesatori din Marea Britanie, Westbridge Food Group, importă spre exemplu pui congelat din Brazilia care conține deja un amestec de sare și ulei de porumb sau doar sare. Înainte de reambalarea cărnii și de scoaterea ei la vânzare, procesatorul adaugă alte substanțe
Printre adivitii cu care este injectată carnea de pasăre se numără fosfații, care au rolul de a opri apa să se scurgă din carne în timpul gătitului, și dextroza, care are ca scop mascarea gustului sărat al cărnii.
Reprezentanții industriei de profil susțin că apa și aditivii care se injectează în carnea de pui o fac să devină mai suculentă.
Tot surse din industria alimentară britanică spun și că recesiunea a pus presiune pe producători să mențină costurile scăzute și să utilizeze în acest sens cantitați mari de apă în carne, lucru legal în cazul în care este declarat.
„Ultima oară când am verificat, 40% apă în cantitatea de piept de pui congelat nu era ceva ieșit din comun. Consumatorii sunt înșelați”, este de părere Duncan Campbell, fostul președinte al unei asociații britanice care se ocupă cu realizarea de analize pentru a asigura, printre altele, siguranța în sectorul alimentar și în probleme legate de mediul înconjurător.