Ce efecte are abstinența de la consumul de băuturi alcoolice asupra organismului
Abstinența de la consumul de băuturi alcoolice poate aduce beneficii semnificative organismului într-o perioadă scurtă de timp, arată rezultatele unui experiment realizat de echipa New Scientist.
Paisprezece dintre angajații New Scientist, care s-au declarat consumatori moderați de băuturi alcoolice, s-au oferit voluntari pentru efecturarea experimentului care urma să scoată la iveală efectele privării de alcool a organismului pe o perioadă de cinci săptămâni.
Aceștia au mers la un spital din Marea Britanie unde au completat o serie de chestionare referitoare la starea lor de sănătate și la obiceiurile lor de consum al alcoolului. Ei au făcut apoi ecografii, pentru a măsura nivelul de grăsime acumulată în ficat, și analize de sânge.
Pentru următoarele cinci săptămâni, zece dintre ei nu au consumat deloc băuturi alcoolice, în timp ce patru au continuat să consume alcool în cantități obișnuite.
După cele cinci săptămâni, cei 14 au mers din nou la spital pentru a repeta analizele. Rezultatele au arătat că în cazul persoanelor care nu au renunțat la consumul de băuturi alcoolice nu s-au înregistrat schimbări semnificative, dar că unele considerabile au apărut la cele zece persoane care renunțaseră la alcool.
Nivelul de grăsime acumulată în ficat, care duce la inflamarea acestuia și ulterior la apariția afecțiunilor hepatice, scăzuse cu până la 20%, iar cel al glucozei din sânge scăzuse, în medie, cu 16%.
Colesterolul din sânge, un factor de risc care duce la apariția afecțiunilor cardiace, scăzuse și el cu aproape 5%, iar calitatea somnului și concentrarea celor zece se îmbunătățise.
„Este un efect semnificativ asupra calității vieții și a performanțelor de lucru”, a declarat Rajiv Jalan, specialist în afecțiuni hepatice și digestive de la Universitatea de Medicină din Londra.
Nu se știe însă cât țin efectele privării organismului de alcool pe o astfel de perioadă de timp.