Ce mâncau oamenii în urmă cu 2.000 de ani
Analiză chimică a părului unor mumii de 2000 de ani sugerează că aceste persoane antice, care au trăit odinioară pe coasta de sud din Peru, au mâncat cu câteva săptămâni sau luni înainte de a muri porumb, fasole, plante și animale marine, potrivit livescience.com.
Kelly Knudson, un profesor asociat de antropologie de la Centrul de Cercetare Bioarheologică al Universitătii din Arizona, împreună cu colegii săi, a examinat părul unor mumii. Cercetătorii au luat probe de păr de la 14 persoane îngropate la Paracas Necropolis și două artefacte din păr uman de la muzee din Peru și din Statele Unite ale Americii.
Oamenii de știință au explicat că părul uman crește încet, iar aproximativ un centimetru de păr reflectă aproximativ patru săptămâni din viața unei persoane.
„Privind la cât a crescut părul față de nivelul scalpului, noi am reușit să aflăm detalii despre ce au mâncat acele persoane cu câteva săptămâni sau luni înainte de a muri”, a spus Knudson.
Cercetătorii au analizat izotopii de carbon și de azot din păr și astfel au reușit să determine ce fel de alimente au consumat respectivii indivizi cu puțin înainte să moară.
„Izotopul de azot reflectă consumul de fructe de mare”, a spus Knudson, care susține că părul mumiilor studiate are valori ridicate de izotopi de azot. Izotopii de carbon C3 sau carbon C4 reflectă consumul de legume și fructe și respectiv de porumb.
Analiza părului mumiilor arată că indivizii au mâncat produse similare în săptămânile sau lunile de dinainte de moarte.