Prima pagină » Magazin » Ce mâncau oamenii în urmă cu 2.000 de ani. Descoperirea care ar putea schimba tot ce știam despre strămoșii noștri

Ce mâncau oamenii în urmă cu 2.000 de ani. Descoperirea care ar putea schimba tot ce știam despre strămoșii noștri

Ce mâncau oamenii în urmă cu 2.000 de ani. Descoperirea care ar putea schimba tot ce știam despre strămoșii noștri
În urmă cu 2.000 de ani oamenii aveau o dietă bazată pe pește și legume. Concluzia le aparține unor cercetători de la Universitatea de Stat din Arizona. Pentru a ajunge la aceste concluzii, oamenii de știință au analizat părul a 14 mumii descoperite recent în Peru.

Părul unor mumii ce datează de 2.000 de ani i-a ajutat pe oamenii de știință să afle ce au mâncat persoanele respective cu doar câteva săptămâni înainte de a muri, scrie Daily Mail.

O echipă de arheologi au folosit componente remarcabil de bine conservate ale 14 mumii descoperite recent în Peru, pe care le-au supus unor teste și în urma cărora au putut afla ce dietă au urmat. Potrivit rezultatelor, în ultima lună de viață aceste persoane au avut o dietă bazată în principal pe pește și plante, precum porumbul sau fasolea.

Profesorul Kelly Knudson, de la Universitatea de Stat Arizona, a făcut această descoperire, după ce s-a focusat pe analiza carbonului și a izotopilor de azot ce se găseau în keratina firelor de păr ale mumiilor.

Potrivit experților, animalele ocupă o poziție înaltă în piramida alimentației și tinde să aibă valori mari de izotopi de azot. Valori de izotopi crescute se mai găsesc în plantele ce cresc în mare, spre deosebire de cele care cresc pe pământ.

Oamenii de știință au căutat și numărul de izotopi de carbon, dar și ce fel de izotopi erau. În cazul plantelor, precum legumele și fructele, le sunt asociați izotopii C3, în timp ce porumbul produce izotopi de tip C4. Numărul de izotopi indică felurile diferite în care plantele folosesc energia de la soare. Rezultatele arată că în urmă cu 2.000 de ani oamenii care trăiau pe teritoriul actualei țări Peru aveau o dietă bazată atât pe izotopi de tip C3, cât și de tip C4.

„Folosind probe mici din părul mumiilor am putut afla ce au mâncat acești oameni în ultimele săptămâni de viață. Acest lucru este un aspect foarte intim al trecutului”, a spus profesorul Knudson. Echipa de cercetători care a făcut aceste descoperiri a mai punctat că firul de păr al unei persoane crește în medie cu 1 centimetru pe lună.

În plus, aceștia mai precizat că dieta pe care o urmau oamenii în urmă cu 2.000 de ani nu arată doar aspecte privind starea lor de sănătate, ci și cât de des călătoreau, dar și indicii despre cum era viața lor de zi cu zi.