Prima pagină » Magazin » Ce se întâmplă când amesteci laptele cu Coca-Cola

Ce se întâmplă când amesteci laptele cu Coca-Cola

Ce se întâmplă când amesteci laptele cu Coca-Cola
Acidul fosforic din Coca-Cola reacționează la proteinele din lapte, ducând la apariția fosfatului tricalcic și a hidrogenului. Clipul video care prezintă reacția a devenit viral pe YouTube.

Reacția acidului fosforic (V) asupra proteinelor din lapte este una de anulare, care determină o precipitare (formarea unei substanțe insolubile -solide). Reacția acidului fosforic cu calciul din lapte determină o a doua precipitare: 3Ca + 2H3PO4 ///\\\ Ca3(PO4)2 + 3H2

Este reacția acidului fosforic din Coca-Cola asupra laptelui. Moleculele de acid fosforic „atacă” laptele, îi conferă o densitate mai mare și lichidul rămas, din alcătuirea laptelui și Coca-Cola, devine mai ușor și se ridică la suprafață. Materia solidă este de fapt laptele, care s-a coagulat prin adăugarea sucului acid.

Ambele elemente sunt acide, dar Coca-Cola se situează peste lapte, la acest capitol. În general, Coca-Cola are un pH de 2,5-4,5, din cauza acidului fosforic, în timp ce laptele are un pH de 6,7. Unele studii sugerează că, din cauza conținutului de acid fosforic din majoritatea băuturilor carbogazoase și al lipsei de calciu, consumatorii pot dezvolta forme de osteoporoză. Coca-Cola poate fi un detergent casnic excelent, un curățător de monede și un degresant pentru motoarele mașinilor, scrie thescienceforum.com. 

Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între ... vezi toate articolele