Ce se întâmplă cu adevărat atunci când fierbi Coca Cola
Un experiment al al unui spaniol care a fiert timp de 25 de minute Coca Cola a devenit viral pe internet. Prezentat sub titlul „o moarte silențioasă” după ce se obținuse la fierbere o pastă închisă la culoare, fenomenul reprezintă de fapt caramelizarea. Potrivit specialiștilor, prin fierberea oricărui lichid îndulcit cu zahăr, inclusiv apă îndulcită cu zahăr, se obține un produs de culoare brună, caramelul. Cu alte cuvinte, zahărul din conținut se caramelizează.
„Caramelizarea este un proces fizico-chimic complex de descompunere termică prin eliminarea unui număr de molecule de apă, urmată de o transformare termică parțială a moleculelor de zahăr. Caramelul este folosit în industria alimentară într-o gamă largă de produse, inclusiv în dulciuri, prăjituri, chipsuri, bere, gogoși, sosuri și în unele băuturi răcoritoare. Colorantul caramel folosit în produse este sigur și nu prezintă nici un risc pentru sănătate”, susține Asociația Națională pentru pentru Băuturi Răcoritoare.
În martie 2011, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA – European Food Safety Authority) a reevaluat și reafirmat siguranța caramelului. O componentă importantă a procesului de re-valuare a constituit-o revizuirea întregii literaturi științifice pe această temă. Principalele autorități de reglementare din lume consideră caramelul ca fiind sigur pentru utilizarea în alimente și băuturi.