Prima pagină » Magazin » Ce se întâmplă dacă mănânci doar cartofi timp de un an și cum riști să te otrăvești

Ce se întâmplă dacă mănânci doar cartofi timp de un an și cum riști să te otrăvești

Ce se întâmplă dacă mănânci doar cartofi timp de un an și cum riști să te otrăvești
Andrew Flinders Taylor, un australian în vârstă de 36 de ani, încearcă un experiment inedit, propunându-și să mănânce timp de un an de zile numai cartofi, informează CSID.

În încercarea de a slăbi, Andrew Flinders Taylor a decis să mănânce doar cartofi timp de un an de zile. Dar oare acest tip de abordare poate funcționa sau bărbatul va rămâne fără nutrienții esențiali pentru organism?

De la începerea dietei, Taylor a pierdut 10 kg (după prima lună) și se bucură de un nivel crescut de energie. În plus, a redus probabilitatea de a se îmbolnăvi de diabet ori alte boli cronice.

După același interval de timp, Taylor a publicat o fotografie pe Facebook cu o farfurie unde se vede că nu și-a terminat porția de piure. Aceasta este o ilustrare a teoriei sațietății senzoriale, conform căreia plăcerea de a consuma un singur aliment scade pe măsură ce mănânci mai mult, până la punctul în care se renunță complet la aliment.

Consumul a aproape 3 kg de cartofi pe zi îi asigură circa 2.000 de kilocalorii, o cantitate rezonabilă pentru un bărbat de talia sa, care vrea să slăbească. Chiar dacă acest aliment reprezintă o excelentă sursă de carbohidrați și fibre, Taylor nu își asigură suficiente proteine. Un bărbat de 120 kg are nevoie de aproximativ 90g de proteine, iar dieta pe care o urmează îi asigură doar 60g.

Proteinele sunt formate din aminoacizi, iar cartofii nu asigură suficienți aminoacizi. Mai mult, cartofii au un procent redus de grăsime (doar 9 g la 3 kg), așa că dieta nu îi asigură lui Taylot doi acizi grași esențiali (acid linoleic și acid linolenic) și nici nu asigură suficientă grăsime pentru absorbția unor vitamine, precum A, D, E și K.

O dietă sănătoasă conține alimente bogate în acizi grași polisaturați omega-3 cu lanț lung, iar peștele reprezintă cea mai bună sursă. Acești acizi au un rol important, structural și funcțional, în membrana celulelor, unde pot activa ca hormoni și pot ajuta la controlul presiunii arteriale.

Taylor va avea provizii suficiente de tiamină, niacină, vitamina B6, acid folic, vitamina C, potasiu, magneziu, fosfor și cupru, chiar luând în calcul anumite pierderi pe timpul gătirii cartofilor.

Prin permiterea cartofilor dulci pentru dietă, acesta și-a sporit șansele de a avea suficientă vitamina E, fier și calciu. Dar din dieta sa lipsesc vitamina D și B12.

Expunerea la soare în Australia îi va asigura suficientă vitamina D, dar rezervele sale de vitamina B12 se vor termina până în momentul în care va înceta dieta. Deficitul prelungit poate duce la anemie și chiar afectarea permanentă a nervilor.

Cum dieta permite mici adaosuri, o idee bună ar fi drojdia, pentru a-și completa nivelul de alte vitamine B, ca biotina și riboflavina. Lipsa acestora îi va afecta modul în care poate folosi energia luată din alimentație.

Conform CSID, dieta asigură doar 6 mg de zinc, iar necesarul este de 9,5 mg pe zi. Deficiența de zinc va duce la exfolieri la nivelul gurii, intestinelor și a pielii, scăzând astfel imunitatea și capacitatea de auto-vindecare a organismului, poate chiar o pierdere a simțului gustativ.

Alte minerale care s-ar putea dovedi insuficiente în această dietă sunt clorura, seleniul și iod, deoarece nivelurile acestora depind de solul în care au fost cultivați cartofii. Deficiența de seleniu ar putea afecta sistemul imunitar și cel reproducător, funcțiile tiroidei și nivelul de antioxidanți din organism.

În ceea ce privește riscul unei astfel de diete, cartofii produc solanină, un glicoalcaloid care este otrăvitor. În general, nivelul de solanină în cazul cartofilor comercializați este unul scăzut. Dar cartofii ținuți în lumină devin verzi și produc mai multă solanină. Chiar și consumul unor cantități mici de astfel de cartofi poate provoca greață, vomă, crampe, febră, amețeală, dureri de cap și convulsii.

Deși este clar că o cantitate de 300 g pe zi (echivalentul unei porții normale) nu poate fi periculoasă, în condiții normale de păstrare și preparare, să mănânci un an întreg cartofi, iar în unele zile, cantități mai mari decât cea menționată – poate duce la unele riscuri privind sănătatea, informează CSID.