Deși se vehiculează multe lucruri despre mâncărurile picante, nu multe dintre teorii sunt și susținute științific și, deși se știe că stimulează circulația și cresc temperatura corpului, acestea mai au și alte efecte asupra organismului.
Alimentele picante fac parte din dieta umană din antichitate, când grecii și romanii au dat valoare monetară boabelor de piper (acestea au fost folosite pentru a plăti diverse bunuri, taxe sau pentru a cumpăra sclavi), scrie CSID, citat de Descoperă.ro.
Deși se vehiculează multe lucruri despre mâncărurile picante, nu multe dintre teorii sunt și susținute științific. Se știe că stimulează circulația și cresc temperatura corpului, însă mai au și alte efecte.
Mai întâi de toate, alimentele picante sunt considerate bune pentru a stimula apetitul prin activarea fluxului de salivă și a sucurilor gastrice – un efect important nutrițional pentru persoanele din zonele tropicale, unde căldura apăsătoare acționează ca un inhibitor asupra poftei de mâncare.
Ardeiul iute, în special (chili), produce o senzație de arsură la nivelul pielii și mucoaselor, inclusiv în interiorul gurii. Pentru neinițiați, un ardei relativ iute poate deveni intolerabil și poate provoca chiar apariția de vezicule la nivelul buzelor și limbii.
Howard Hillman, autorul cărții ”The Cook’s Book”, recomandă în cazul în care vă ia gura foc de la un ardei prea iute, să mâncați pâine sau orez. Dacă ați bea apă sau alt lichid, acesta nu ar face decât să împrăștie capsaicina în toată gura, amplificând senzația de arsură.
Mai mult decât atât, pentru țesuturile care nu sunt aflate la nivelul gurii, senzația produsă de capsaicină (chimicala iritantă din ardeiul iute) poate fi foarte dureroasă. Atunci când pregătiți ardei, este recomandat să purtați mănuși de cauciuc sau să aveți la îndemână un prosop de hârtie sau folie de plastic. Degetele care au manipulat ardeiul iute ar trebui să fie bine spălate și păstrate în afara ariei ochilor și a altor țesuturi sensibile, inclusiv cele ale regiunii pelvine. În cazul în care se întâmplă să ajungă capsaicină pe țesuturile sensibile, clătiți rapid cu multă apă pentru a reduce iritația.
Dr. Arnold Levy, medic gastroenterolog în Washington și vicepreședintele Societății Americande de Boli Digestive spune în exclusivitate pentru NY Times: „Cofeina și alcoolul sunt iritanți gastrici; fructele citrice sunt acide și pot irita esofagul inferior; ciocolata, menta, nicotina, alcoolul și alimente grase pot relaxa sfincterul esofagian inferior, mușchiul dintre esofag și stomac, și pot provoca arsuri la stomac, dar legat de alimentele picante nu există nicio informație 100% concretă, verficată.”