”Un astfel de test ne ajută să înțelegem de ce ne comportăm într-un anumit fel cu alimentele, de la ce ne îngrășăm și de la ce slăbim: să mâncăm mai puțin sau să facem exerciții fizice și în ce proporție, câte mese să luăm pe zi. În cazul unui risc crescut de atac cerebral putem să renunțăm la fumat, să reducem kilogramele, să făcem activitate fizică regulată, să adoptăm o dietă sănatoasă, să vedem dacă aspirina ne este de ajutor (sunt cazuri determinate genetic în care aceasta nu are niciun fel de acțiune). Există situații în care simplul consum al cafelei este asociat cu scăderea riscului apariției unor boli ( spre exemplu cancerul de sân, boala Alzheimer)”, spune dr. Dorin Pirciog, inițiatorul programului MyBodyGuide.
Fiecare persoană este diferită genetic și vine cu moștenirea ei. ”Să ne uităm la trei persoane, fiecare cu o boală genetică. Una dintre ele este intolerantă la lactoză, alta la gluten, nu poate digera grâul, iar o alta are tulburare de supraîncărcare cu fier, absoarbe prea mult fier. Aceste trei persoane urmează orientarea generală a dietei sănătoase. Aceasta spune că produsele lactate sunt sănătoase, ele sunt bune surse de calciu. Persoana intolerantă la lactoză nu va fi de acord. Când ea consumă produse lactate are o stare proastă. Apoi, grâul. O masă cu pâine în care aveți o mulțime de proteine ​​din grâu nu va fi o problemă pentru persoana intolerantă la lactoză. Pentru persoana intolerantă la gluten este nesănătos. Pentru persoana cu tulburare de supraîncărcare cu fier, din nou, există o mulțime de fibre, este bine pentru digestie. Este într-adevăr sănătoasă. Din nou, aceasta se aplică numai la unele persoane.
Carnea roșie cu conținut scăzut de grăsime este o bună sursă de fier. Persoanele care au o deficiență de fier sunt sfătuite să mănânce carne roșie. Persoanele intolerante la lactoză sau la gluten o pot consuma. Cu toate acestea, persoanele care absorb deja prea mult fier din alimente nu ar trebui să mănânce. Deci, aceste linii generaliste sunt bune atunci când trebuie să se emită un ghid pentru toată lumea, dar, de fapt, fiecare persoană are diferite riscuri la diferite boli, diferite puncte forte și puncte slabe. Prin urmare, nu poate exista un ghid pentru toată lumea, după cum puteți vedea în aceste exemple. Nutrigenetica face acest lucru. Ține seama de variațiile tale genetice și te ajută sa își modifici alimentația ca să obții nutrienții potriviți”, precizează dr. Dorin Pirciog pentru Gândul.