Acest sortiment unic de brânză este produs într-o localitate din Suedia. O lăptăreasă a greșit rețeta în 1872, iar de atunci brânza din Burtrask a ajuns să fie o delicatesă servită la ceremoniile pentru decernarea premiilor Nobel sau la nunțile caselor regale din lume. Nimeni nu știe însă de ce sortimentul nu poate să fie produs în altă parte.
Cea mai apreciată brânză din lume a apărut dintr-o greșeală și are un secret ciudat pe care nu îl poate explica nimeni
În satul Burtrask din Suedia se face o brânză galbenă, găurită, numită Vasterbottensost și considerată o adevărată delicatesă, notează BBC.
Este ușor de înțeles de ce acest produs a ajuns să fie la mare căutare, însă, când suedezii au încercat să extindă producția și au deschis o fabrică într-un oraș apropiat, brânza a avut alt gust. Nimeni nu a reușit să găsească o explicație, cu toate că produsul a fost studiat cu tehnici de analiză ADN. Unii au spus că gustul unic al produsului provine de la rafturile de molid pe care este lăsat să matureze, de la microflora specifică a clădirii în care este făcut sau chiar de zilele lungi de vară care influențează starea de spirit a vacilor. Cea mai intrigantă teorie sugerează că aroma specifică a brânzei Vasterbottensost este dată de căderea unui meteorit care ar fi dus la formarea unui lac în apropiere și la îmbogățirea solului cu calciu.
Burtrask se află la mai puțin de 300 de kilometri de Cercul Arctic. Localnicii spun că sortimentul a apărut din greșeală, la 1872. O lăptăreasă pe nume Ulrika Eleonora Lindstrom era distrasă deoarece era îndrăgostită și întârzia mereu cu treburile pe care le avea de făcut. Cineva a gustat brânza care i-a ieșit lăptăresei și a realizat că este foarte bună.
La ora actuală, în Burtrask se produc anual 4.000 de tone de brânză Vasterbottensost. Rețeta este secretă, iar misterul produsului „legat” de localitatea suedeză nu a fost elucidat până în prezent.