Tot mai multă lume se gândește, în ultimul timp, cum să își facă provizii, pentru orice eventualitate. Dacă pastele, zahărul sau mălaiul pot fi depozitate în pungi, în debara, nu același lucru se poate face și cu legumele sau cu carnea. Congelarea este o soluție bună pentru păstra alimentele perisabile astfel încât să calitatea nutrienților să nu fie afectată.
Înainte de a băga alimentele în congelator trebuie, însă, să alegeți recipientele în care acestea vor fi ținute. Folosiți cu încredere pungi groase din polietilena, recipiente din aluminiu cu capac, cutii din plastic și carton cerat, conform efamilia.ro
Porționați carnea sau legumele în cantități mici, astfel încât să le folosiți în prepararea numărului de porții potrivit familiei dumneavoastră. De asemenea, acest lucru ajută și la decongelarea lor mai rapidă.
Nu bagați alimente fierbinți direct în congelator, așteptați până acestea se răcesc până la temperatura camerei. Apoi, etichetați-le menționând produsul din interior și data la care au fost introduse în congelator.
Cozonacul, pâinea sau prăjiturile fără cremă pot fi băgate în congelator fără grijă. Dacă brioșele și cozonacii pot fi ținuți chiar și jumătate de an, nu același lucru se întâmplă și cu pâinea, care poate fi depozitată astfel cel mult o lună.
Tot cam șase luni puteți ține în congelator și produsele crude de patiserie sau plăcintele semipreparate.
Nu depozitați mai mult de două luni, la temperaturi scăzute, următoarele preparate: tocanele, caserolele pregătite la cuptor, pizza și sosurile pentru diferite feluri de mâncare din paste.
În privința cărnii, procedura de congelare diferă în funcție de tipul ei. În cazul în care aveți carne de vită sau de porc, porționați-o în bucăți potrivite unei mese și puneți-o în mai multe straturi de ambalaj, pentru a preveni deshidratarea ei în zone în care există un contact direct cu gheața.
Separați cotletele, costițele, antricoatele și hamburgerii, așezând între acestea foi de hârtie cerată și țineți-le în congelator cel mult un an.
În cazul cărnii de pasăre, puneți măruntaiele și carnea separat și spălați-o și uscați-o înainte de a o introduce în congelator. Măruntaiele consumați-le în cel mult șase luni, iar carnea, în cel mult nouă.
Când vine vorba despre pește, apelați la congelare doar dacă aveți carne foarte proaspătă și înlăturați intestinele și solzii dacă aveți în față păstrăv, macrou sau plătică.
Peștele poate fi păstrat sub formă congelată până la șase luni.
Pentru a păstra culoarea și gustul legumelor, trebuie să le bagați, înainte de a la introduce în congelator, în apă foarte fierbinte, preț de cel mult 5 minute. Apoi, treceți-le pe sub un jet de apă rece. Apoi, acestea pot fi depozitate astfel cel mult un an.
În cazul fructelor, există 3 metode de congelare: uscată, în zahăr și în sirop.
„Când sunt congelate uscat, fructele sunt mai întâi introduse în congelator neîmpachetate și fără a se atinge unele de altele, pe o tavă învelită în hârtie. După congelarea completă, se vor ambala într-o cutie sau într-o pungă și se vor introduce din nou în congelator. Această metodă este potrivită în cazul fructelor moi întregi, cum ar fi coacăzele negre, căpșunile, zmeura sau agrișele.
Congelarea în zahăr este o metodă adecvată fructelor suculente, de exemplu căpșune, zmeură și cireșe. La o jumătate de kilogram de fructe se folosesc 125 g de zahăr pudră, amestecând foarte bine fructele cu zahărul și împachetând totul apoi într-o cutie sau într-o pungă. Unor fructe precum cireșele trebuie să li se scoată sâmburii înainte de congelare.
Cea de-a treia variantă este de a congela fructele cu pulpa tare, ca de pildă piersicile și caisele, în sirop. Dizolvați 500 g de zahăr în 630 ml apă și puneți la rece siropul în frigider. Curățați de coajă fructele, tăiați-le în 2 și scoateți-le sâmburii, apoi turnați siropul peste fructe – circa 320 g de sirop la o jumătate de kilogram de fructe. Așezați sub capacul recipientului o bucată de hârtie cerată mototolită, pentru a împinge fructele în jos, sub nivelul siropului”, conform efamilia.ro.
Există câteva alimente de bucătărie care nu pot fi băgate la congelator. În primul rând, din această categorie fac parte ouăle, smântâna și maioneza.
De asemenea, nu este bine să congelați roșiile crude, castraveții, bananele și brânza cremoasă. Când le veți decongela nu vor mai fi bune pentru consum.
Nu în ultimul rând, nu băgați în congelator băuturi cu acid, fie că vorbim despre apă carbogazoasă, sucuri sau bere. Există riscul ca acestea să explodeze.