Cele mai populare mituri legate de nutriția sănătoasă, demontate de specialiști
Sfaturile nutriționiștilor nu sunt întotodeauna cele mai sănătoase, scrie Business Insider. Publicația a întocmit o listă de idei preconcepute care s-au împământenit în cunoștința generală, dar care au fost demontate cu argumente științifice.
Ouăle conțin colesterol, de aceea au fost considerate pentru mult timp un aliment care mărește riscul unor afecțiuni cardiace.
Cu toate acestea, cele mai recente studii arată că ouăle nu sunt responsabile pentru apariția bolilor de inimă. Mai mult, sunt unele dintre cele mai nutritive mâncăruri și pot ajuta la scăderea în greutate, dacă sunt consumate de dimineață.
În urmă cu câteva decenii s-a împământenit concepția că grăsimile saturate sunt nocive pentru sănătate. Între timp s-a dovedit că mâncărurile naturale care conțin o cantitate ridicată de grăsimi saturate, cum este carnea, uleiul de cocos, brânza sau untul, sunt recomandate pentru o dietă sănătoasă.
Numeroase regimuri recomandă consumul de cereale. În realitate, acestea conțin o cantitate relativ scăzută de substanțe nutritive în comparație cu alte alimente, cum sunt legumele. Mai mult, cerealele care conțin gluten pot crea anumite probleme de sănătate.
Ideea conform căreia consumul de proteine în exces este periculos pentru oase și rinichi s-a dovedit de asemenea falsă. Proteinele ajută la întărirea structurii osoase și reduc riscul fracturilor. Mai mult, acestea scad tensiunea arterială și reduc din simptomele diabetului, ceea ce reduce riscul insuficienței renale.
Alimentele cu o cantitate redusă de grăsimi se pot dovedi, în ciuda preconcepțiilor, periculoase. Asta pentru că sunt în general mâncăruri procesate și conțin cantități ridicate de zahăr, sirop de porumb sau îndulcitori artificiali, produse dăunătoare.
Totodată, regimurile bazate pe alimente care conțin puține grăsimi și mulți carbohidrați nu sunt eficiente, fiind chiar inferioare celor în care se recomandă consumul de mâncăruri bogate în grăsimi și cu o cantitate mai redusă de carbohidrați. Oamenii de știință au dovedit că cele mai eficiente diete în ceea ce privește reducerea kilogramelor în plus și însănătoșirea metabolismului sunt cele în care se recomandă alimente cu puțini carbohidrați.
Grăsimile Omega-6 și Omega-3 sunt necesare, însă excesul de uleiuri din semințe mărește riscul apariției unor boli de inimă.
În ceea ce privește consumul de zahăr, specialiștii susțin că efectele nocive nu țin doar de „caloriile goale”(calorii care nu conțin substanțe nutritive n.r.) din acest aliment. „Zahărul face ravagii asupra metabolismului nostru, duce la creșterea în greutate și mărește riscul unor boli grave.