Potrivit publicației britanice, vedeta TV Jamie Oliver, în vârstă de 42 de ani, a încercat să negocieze chirii mai mici pentru restaurantele sale cu proprietarii clădirilor în care se află acestea, în efortul de a evita prăbușirea imperiului său culinar, după ce și anul trecut a raportat pierderi de 10 milioane de lire sterline.
Potrivit unor documente depuse în instanță, compania are împrumuturi la bănci care se ridică la 30,2 milioane de lire sterline, iar alte 41,3 milioane de lire sterline sunt datorate unor proprietari de clădiri, unde se află localurile sale, și unor furnizori.
Jamie Oliver deține un lanț de restaurante care include 25 de localuri în Marea Britanie și 28 în alte țări. Însă compania a anunțat, vineri, că va începe un plan de restructurare care include și închiderea a 12 restaurante britanice, printre care cele din Bristol, Harrogate și Kingston. Planul, sprijinit de 95% dintre creditori, impune și concedierea a 450 de persoane.
Jamie Oliver și soția sa, Jools, au o avere estimată la 150 de milioane de lire sterline. Documentele depuse în instanță arată că bunurile personale ale lui Oliver nu sunt în pericol, chiar dacă rețeaua de restaurante ar intra în faliment.
Anul trecut, starul TV a mai închis șase restaurante, dând vina pe Brexit, care va scumpi produsele importate și va conduce la scăderea numărului de clienți.
În ultimii ani, lanțul său de restaurante a fost și ținta unor critici privind atât preparatele alimentare, cât și serviciile oferite. De asemenea, foști angajați au criticat compania pentru salariile mici și diverse abuzuri.
Un purtător de cuvânt al lui Jamie Oliver a spus, însă, că lanțul de restaurante nu a primit nicio plângere din partea angajaților „privind imposibilitatea de a câștiga un trai decent” și nici privind vreo formă de abuz.
Maestrul bucătar britanic Jamie Oliver a început să gătească în localul părinților săi, The Cricketers, din Clavering, Essex, la vârsta de opt ani și foarte repede a făcut o pasiune pentru gătit, care nu l-a părăsit în perioada instruirii de la restaurantele Neal Street și River Cafe.
În 2002, el a deschis restaurantul Fifteen în Londra și fundația de caritate asociată, The Fifteen Foundation, care continuă să instruiască persoane tinere dezavantajate pentru a deveni bucătari-șefi. În momentul de față, mai sunt încă trei restaurante Fifteen în lume, la Cornwall, Amsterdam și Melbourne, ulterior Jamie deschizând și un lanț de restaurante centrale în Regatul Unit, care se numesc Jamie’s Italian.
Restaurantele lui Jamie Oliver s-au înmulțit în ultimii ani, pe măsură ce renumitul maestru bucătar s-a folosit de celebritatea sa pentru a promova campanii ce militează pentru o mai bună alimentație a elevilor în școli și pentru angajarea tinerilor în industria alimentară.
Chestiunile ecologice au ocupat un loc proeminent printre interesele sale. Cartea lui de rețete culinare de criză, care îi învață pe cititori cum să evite să irosească alimentele, a fost promovată de campania Love Food Hate Waste, finanțată din fonduri guvernamentale, iar restaurantele sale își afirmă angajamentul față de cauza reciclării.
În ultimii ani, Jamie Oliver a pledat pentru introducerea educației alimentare ca materie de studiu în școli. Acesta a lansat și un documentar care promovează un „război absolut” împotriva zahărului și a îndulcitorilor artificiali, însă demersul său a fost criticat de unii dintre colegii săi de breaslă.