Prima pagină » Magazin » Cinci produse pe care poți să le consumi chiar și după expirarea termenului de valabilitate

Cinci produse pe care poți să le consumi chiar și după expirarea termenului de valabilitate

Cinci produse pe care poți să le consumi chiar și după expirarea termenului de valabilitate
Un supermarket din Boston va comercializa doar produse al căror termen de valabilitate este expirat.

Un supermarket din Boston va comercializa doar produse al căror termen de valabilitate este expirat. Asta pentru că anumite alimente pot fi consumate încă fără a dăuna sănătății chiar și după depășirea datei înscrise pe ambalaj, relatează BBC News. Printre produsele pe care cumpărătorii le vor găsi pe raft se vor afla unele tipuri de chipsuri, iaurt, ciocolată, ouă și lapte.

Chipsurile tortilla sunt încă bune încă o lună de la data expirării, spune Dana Gunders, specialist la Natural Resources Defence Council (NRDC), iar iaurtul poate fi consumat în perfectă sigurnață în următoarele șase săptămâni de la depășirea termenului de valabilitate.

„Eu mănânc iaurt al cărui termen de valabilitate a expirat chiar și de câteva luni și n-am avut nicio problemă niciodată”, a mărturisit Gunders.

Ciocolata rezistă și ea mai mult timp decât scrie pe ambalaj, chiar dacă uneori dezvoltă la suprafața sa un fel de crustă extrem de fină, albă, atunci când ia contact cu aerul. Asta se întâmplă când grăsimile pe care le conține ies la suprafață, deci nu este vorba de mucegai, a mai explicat Dana Gunders.

Când vine vorba despre ouă, multe persoane renunță să le consume imediat ce termenul de valabilitate expiră. Este greșit, susține specialista citată, întrucât aceste alimente rămân la fel de bune timp 3-5 săptămâni. Ele trebuie însă păstrate la o temperatură sub cinci grade Celsius, a precizat Ted Labuza, profesor la University of Minnesota.

Chiar dacă miroase sau are un gust ciudat, laptele consumat în astfel de condiții nu va dăuna sănătății, spune Labuza. Important este ca sticla să nu stea la temperatura camerei, ci să fie păstrată în frigider, la circa două grade Celsius.