Cei care credeau că salatele reprezintă cel mai sănătos preparat pe care îl pot alege, ar trebui să se gândească de două ori înainte de a opta pentru această mâncare.
Cele mai multe salate, fie din restaurantele fast food, fie preparate în casă, au mai multe calorii și grăsimi saturate decât „temutul” Big Mac, potrivit specialiștilor de la NutriSource, citați de Business Insider.
Astfel, un Big Mac are 500 de calorii, un total de 30 grame de grăsimi, dintre care 10 grame sunt grăsimi saturate și 1.000 de miligrame (1 gram) de sare. Iată, în continuare, câteva tipuri de salatate cu un aport caloric mult mai mare decât un Big Mac.
Salata Caesar – între 900 și 1.000 de calorii
Deși are la bază carne de pui pe grătar și legume, acest preparat poate ajunge să aibă 1.200 de calorii, adică aproape cât două Big Mac-uri, atunci când se adaugă dressing-ul Caesar. Valorile nutriționale ale acestei salate diferă de la un restaurant la altul, astfel:
Salată „southwest” – între 800 și 1.400 de calorii
„În realitate, această salată este un fel de taco desfăcut. Practic, este un castron întreg de taco”, avertizează nutriționiștii. În mod normal, această salată ar trebui să aibă 14 grame de grăsimi saturate și circa 14 miligrame de sare, însă cea mai nesănătoasă variantă a ei se are 3.500 miligrame de sare și circa 1.400 de calorii pentru o porție.
Salata asiatică – până la 1.200 de calorii
Contrar mentalității oamenilor, salatele asiatice nu sunt deloc dietetice, avertizează specialiștii. Asta deoarece se prepară, în majoritatea restaurantelor, din pui asiatic – care este prăjit, tăiței și vinegretă, ceea ce înseamnă până la 2.000 de miligrame de sare și 12 grame de grăsimi saturate.
Salata de pui – până la 1.200 de calorii
Un preparat care ascunde sute de calorii sub masca sănătoasă a „cărnii de pui”, la grătar sau în înveliș crocant. Combinată cu sosul cu brânză, dulce sau picant, acest fel de mâncare devine o adevărată bombă calorică.
Salata grecească – între 800 și 1.000 de calorii
Când vine vorba de salată grecească, lista de ingrediente poate fi completată la nesfârșit. Legumele sunt bune, dar brânza Feta, măslinele și dressing-urile uleioase transformă salata grecească într-un preparat mai periculos pentru siluetă decât un Big Mac.
Nutriționiștii ne recomandă să evităm restaurantele unde ne putem prepara singuri salatele, deoarece vom fi tentați să asociem cele mai consistente ingrediente și cele mai grase dressing-uri.