CIOCOLATA, o istorie cu AZTECI și ȘARPELE cu pene. Cum se fabrică cel mai iubit desert din lume

Publicat: 13 09. 2018, 11:31

Ciocolata nu avea cum să fie cunoscută europenilor mai devreme de secolul al XVI-lea, pentru că boabele de cacao erau folosite doar de azteci și de populația maya. Primii au impus chiar taxe locuitorilor din teritoriile cucerite, care trebuiau plătite în boabe de cacao. Chiar și numele vine din limba vorbită de azteci, unde exista cuvântul xocolātl.

Potrivit arheologilor, locuitorii din cele două Americi cultivau cacao încă din anul 1250 înaintea erei noastre. Din boabe de cacao, preparau o băutură care se numea tot xocolātl, dar nu semăna prea tare cu ceea ce obișnuim să numim ciocolată în zilele noastre. Era amară (acesta este și sensul cuvântului „xococ” din limba vorbită de azteci) și se obținea prin fermentare. Aztecii o consumau în scop ritual, la nunți și la alte ceremonii, considerând boabele de cacao un dar al lui Quetzalcoatl, zeul suprem cunoscut și sub numele de Șarpele cu Pene.

Cristofor Columb a fost primul explorator care a luat contact cu boabele de cacao din Lumea Nouă. Aduse în Europa, acestea nu s-au bucurat de o prea mare atenție, deoarece nimeni nu știa la ce folosesc.

În 1828, un olandez a inventat un proces automatizat de extragere a untului de cacao, care a dus la scăderea prețului pentru boabe și la o creștere a calității. Abia la jumătatea secolului al XIX-lea, cofetarii britanici au combinat untul de cacao cu zahăr și lichior de ciocolată, realizând varianta solidă a produsului. Prima tabletă de ciocolată este înregistrată de compania Cadbury în 1849, iar elvețianul Daniel Peter este creditat cu inventarea ciocolatei cu lapte, în 1875.

Oare cum se fabrică ciocolata? O întrebare la care cei mai mulți dintre noi nu avem un răspuns. Problemă rezolvată.

În prezent, două treimi din producția mondială de cacao provine din vestul Africii, cel mai mare producător fiind Coasta de Fildeș, recoltarea ei rămânând în multe locuri legată de probleme moștenite din vremea colonialismului.

Când este vorba despre ciocolată, gurmanzii nu se pun ușor de acord, astfel că unii aniversează deliciile energizante pe bază de cacao pe 13 septembrie, alții mențin tradiția pe 7 iulie.

Iată o rețetă pentru cea mai simplă și rapidă ciocolată de casă, potrivit Landia.

Vei avea nevoie de următoarele ingrediente: 270g lapte praf, 180g zahăr, 120g unt, 100 ml apă, 50g de cacao, alune, nuci sau stafide, opțional, după gust.

Modul de preparare:

Amestecați laptele praf cu cantitatea de cacao din rețetă, până când se omogenizează.

Puneți la fiert apa, în care adăugați zahărul, pentru a obține un sirop. Compoziția rezultată trebuie ținută pe foc aproximativ 6 minute de când începe să fiarbă. Vă veți da seama că a ajuns la consistența potrivită în momentul în care se va forma un sirop mai gros. Acum este momentul potrivit să adăugați untul și să amestecați bine până când untul se va topi.

Turnați siropul cu unt peste amestecul de lapte praf și cacao.

Tot acum puteți adăuga, după gust, alunele, nucile sau stafidele – aveți grijă însă ca alunele și nucile să fie suficient de bine mărunțite. Mixați bine compoziția până când se omogenizează.

Puneți compoziția într-o tavă. Nivelați frumos deasupra. Pentru a se întări, puneți ciocolata de casă la rece pentru câteva ore.

Poftă bună!

Foto: Hepta