Consumul excesiv de sare provoacă aproximativ 2,3 milioane de decese pe plan mondial în fiecare an, punând astfel în umbră pericolele pentru sănătate cauzate de consumul de băuturi carbogazoase, informează dailymail.co.uk.
Circa 15% din totalul deceselor cauzate de infarcte, accidentele vasculare cerebrale și alte boli asociate inimii pe plan mondial, în 2010, au fost cauzate de consumul excesiv de sare, potrivit unui studiu prezentat de American Heart Association.
Potrivit unui studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea Harvard, consumul excesiv de băuturi carbogazoase conduce la decesul a circa 180.000 de persoane în fiecare an.
„Măsuri naționale și globale de sănătate publică, precum programe de reducere a concentrației de sare din alimentație ar putea salva milioane de vieți”, a declarat coordonatorul acestui studiu, Dariush Mozaffarian, profesor de medicină și epidemiologie la Harvard School of Public Health.
„Povara sării este mult mai grea decât povara băuturilor dulci, pentru că acestea din urmă reprezintă doar un tip alimentar, pe care oamenii pot să îl evite cu ușurință, în timp ce sarea se află în toate produsele”, a adăugat el.
Cercetătorii au analizat 247 de sondaje referitoare la consumul zilnic de sare, realizate pe persoane adulte, grupate în funcție de vârstă, sex, regiune și țară, între 1990 și 2010, în cadrul programului Global Burden of Diseases Study din 2010, un studiu internațional la care au participat 488 de medici din 303 instituții medicale din 50 de țări.
Aproape 1 milion dintre aceste decese – 40% din total – au fost premature, persoanele decedate fiind oameni în vârstă de până la 69 de ani.
Circa 60% dintre decese s-au produs la bărbați și 40% la femei. Infarctele au cauzat 42% dintre decese, iar accidentele vasculare cerebrale au cauzat 41% dintre ele. Restul deceselor au fost provocate de alte tipuri de boli cardiovasculare.
84% dintre decesele cauzate de consumul excesiv de sare s-au produs în țările cu venituri mici și medii.