Prima pagină » Magazin » Consumul cărnii de cal este marginal sau chiar tabu în Europa

Consumul cărnii de cal este marginal sau chiar tabu în Europa

Consumul de carne de cal, o problemă atât de delicată pentru britanici, mai ales de când au descoperit-o în lasagna "de vită", a devenit marginal sau tabu în Europa, cu variații culturale în funcție de fiecare țară, relatează AFP.

Consumul de carne de cal, o problemă atât de delicată pentru britanici, mai ales de când au descoperit-o în lasagna „de vită”, a devenit marginal sau tabu în Europa, cu variații culturale în funcție de fiecare țară, relatează AFP.

În Marea Britanie, la fel ca în Spania, Polonia sau statele din nord, calul este considerat „cel mai bun prieten al omului” și este de neconceput să fie mâncat.

Este vorba de un fel de „rezistență interioară”, a rezumat în Suedia un purtător de cuvânt al fundației pentru protecția cailor, Karolina Thorell.

Consumul cărnii de cal a fost interzis pentru mult timp în Islanda. Autoritățile religioase au ridicat această interdicție la sfârșitul secolului al XVIII-lea în caz de foamete. Calul nu a ajuns până acum în rețetele acestei țări.

Mai recent, în Polonia, în perioada comunistă pe fondul penuriei de hrană, carnea de cal era folosită pentru „kabanosy” (cabanoși), un fel de cârnați subțiri. Obiceiul a dispărut între timp.

În Germania și în Franța, consumul cărnii de cal nu este tabu dar este foarte rar, cu aproape o sută de măcelării pentru cabaline în întreaga Germanie. În Franța, numărul măcelăriilor cabaline a scăzut, cu între 650 și 700 în ziua de azi, față de aproape dublu acum 20 de ani, din lipsă de măcelari specializați.

Chiar dacă nu mai consumă carne de cal, Polonia încă o mai exportă, la fel ca și România, țară care ar fi la originea scandalului privind carnea de cal din lasagna de vită.

Majoritatea celor 66.000 de cai crescuți pentru carne în fiecare an în Polonia sunt exportați către abatoare din Italia, Franța sau Spania, conform unei organizații poloneze de protecție a animalelor Klub Gaja.

În cazul României, carnea de cal amestecată în lasagna de vită se pare că a plecat de la unul din trei abatoare de pe teritoriul său, spre marea nemulțumire a britanicilor.

Excepție în Europa? În Italia, consumul cărnii de cal ar fi crescut în 2010 o dată cu criza economică, conform unei asociații de protecție a cailor, însă datele nu sunt verificate. Italia importă aproximativ 80 la sută din cei 50.000 de cai pe care Polonia îi exportă în fiecare an către abatoare.

În Statele Unite, ultimele abatoare pentru cai au fost închise în 2006 însă stigma există din 1961, când Marilyn Monroe descoperă îngrozită, în „The Misfits” că armăsarii sălbatici capturați de Clark Gable și Montgomery Clift de pe marile câmpii erau meniți să devină pateuri pentru câini și pisici.

Autor