Consumul de bere influențează memoria și nivelul de atenție
Berea poate avea un efect benefic asupra memoriei și a nivelului de atenție. Cu o singură condiție, însă: să fie consumată în contități moderate. Aceasta este concluzia primului studiu realizat în România despre efectul pe care îl are berea asupra organismului.
Datele cercetării arată că berea băută în cantități moderate, chiar și în fiecare zi, poate favoriza procesele de memorare prin încorporarea datelor recente în memoria pe termen lung. Prezentul studiu pune sub semnul întrebării concluziile prezentate anterior în literatura de specialitate care afirmau că un consum de băuturi alcoolice blochează memorarea informațiilor prezentate imediat înaintea consumului sau imediat după.
Studiul evidențiază faptul că un consum moderat de bere în randul persoanelor active ar putea amplifica impactul amintirilor autobiografice plăcute asupra creierului. „Luând în considerare faptul că procesul de memorare presupune compararea informațiilor noi cu ceea ce este deja cunoscut, studiul indică faptul că un consum moderat și responsabil de bere ar putea favoriza acest proces”, a declarat dr. Monica Diana Bercea, doctorand în cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, autorul studiului mai sus menționat.
Pentru a ajunge la această concluzie, dr. Bercea, împreună cu echipa sa, a supus un grup de 29 de bărbați, cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani, unui experiment ce s-a bazat pe tehnologie de ultimă generație – neuroimagistica: RMN funcțional și EEG neuroheadset.
660 de mililitri de bere – doza zilnică recomandată în cazul bărbaților
Voluntarii au fost împărțiți în două categorii: o parte dintre subiecți au băut bere în cantități moderate, respectiv 660 de mililitri de băutură pe zi, în timp ce a doua categorie de bărbați nu aveau inclus în meniul zilnic niciun pic de bere.
Mai apoi, persoanele implicate în cercetare au fost rugate să participe la un experiment: au fost rugate să urmăreasă o serie de imagini. „Imaginile pe care persoanele implicate în cercetare au trebuit să le urmărească aveau un conținut pozitiv”, a precizat dr. Bercea. În tot acest timp, bărbații aveau pe cap un EEG neuroheadset, cu ajutorul căruia cercetătorii români vedeau reacția pe care subiecții o aveau la vederea imaginilor. Mai apoi, subiecții au fost supuși RMN-ului, cu ajutorul căruia cercetătorii au putut vedea cum funcționează memoria și atenția.
Rezultatele au arătat că bărbații care beau zilnic doza recomandată aveau capacitatea de a memora mai repede, spre deosebire de cei care nuconsumau această băutură.
Datele cercetării indică faptul că un consum moderat de bere ar putea permite o creștere a utilizării dinamice a tuturor resurselor de atenție ale sistemului nervos central. Astfel, participanții la studiu care au consumat o cantitate moderată de bere au prezentat o alocare de 2 ori mai puternică a resurselor ce țin de atenție, față de grupul de control.
„Este foarte important de subliniat faptul că rezultatele studiului trebuie plasate într-o perspectivă mai largă, a implicațiilor mai profunde. Astfel, de-a lungul timpului, cercetări importante derulate la nivel internațional au făcut legătura între consumul moderat de bere și diminuarea declinului cognitiv asociat înaintării în vârstă. Dacă avem în vedere faptul că studiul nostru sugerează posibile efecte ale consumului moderat de bere în ceea ce privește memoria și nivelul de atenție, indicatori de evaluare a sănătății cerebrale, putem spune că rezultatele prezentate astăzi subliniază și rolul pe care consumului moderat de bere l-ar putea avea în diminuarea declinului cognitiv”, a adăugat dr. Corina Aurelia Zugravu, președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.
Experții în nutriție spun că bărbații nu ar trebui să bea mai mult de 660 de mililitri de bere pe zi, în timp ce pentru femei cantitatea acestei băuturi trebuie să fie înjumătățită. Și nivelul de alcool dintr-o bere estre important atunci când se vorbește despre un consum moderat: o astfel de băutură ar trebui să aibă între 4 și 5% alcool.